Спортски викенд
10. октобра 2016.
Гимназија прославила Дан школе
12. октобра 2016.
Прикажи све

Превентивне акције Дома здравља


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DomZdravlja212

У циљу квалитетније здравствене заштите становништва и превенције болести које су међу првима као узрок смртности,  Дом здравља Прокупље ће током ове и наредне недеље спровести акцију  превентивних прегледа.

Поражавајући је податак да у Србији свакога дана једна жена умре од рака грлића материце,а четири жене дневно оболе од ове опаке болести. У циљу раног откривања,што је и услов за излечење,  Дом здравља Прокпље ће од понедељка,17. октобра,обављати скрининг на рак грлића материце жена у генеративном периоду. Позив за преглед  биће достављен на кућну адресу,па се тако моле жене  да се одазову јер је то у интересу њиховог здравља. Прегледи ће се обављати у два термина,пре подне од 10 до 11 часова и после подне од 16 до 17 часова. Прегледи су бесплатни,без обзира да ли је здравствена књижица оверена,а уколико жена није у могућности да се одазове на заказани термин,може заказати други термин,позивом на телефон који се налази на позиву.

У циљу превенције општег здравља грађана,Превентивни центар и Патронажна служба Дома здравља настављају акцију контролних прегледа,мерењем крвног притиска,ЕКГ,вредности шећера и холестерола у крви. У среду 12. октобра мештани села Калудра моћи ће да на овај начин провере своје здравствено стање.

У склопу редовних систематских и контролних прегледа,Служба за здравствену заштиту деце вршиће вакцинацију деце 8. разреда. У четвртак,13. октобра  у 8 часова у Основној школи у Малој  Плани  у 10 сати  у Великој Плани  а у петак 14. октобра  у  Основној школи у Џигољу од 8 часова и од 1 сати у Доњој Речици.

Поред превентивних прегледа,још један вид превенције болести су и презентације којима Дом здравља обележава важне датуме. Овог месеца обележен је Светски дан менталног здравља,у среду 12. октобра,ће бити одржана презентација поводом Светског дана борбе против артритиса,док ће 14. октобар бити посвећен Дану чистих руку.

-Циљ оваквих акција је да грађане што више информишемо о болестима и значају превенције. Ово је уједно прилика да се здравствени радници и грађани приближе,како би се заједно изборили са негативним факторима који су узрок многих болести,казала је портпарол Дома здравља Прокупље,Марија Стошић.

 
 
 
Величина слова: