Завршни концерт у Дому културе
12. јуна 2017.
Наставља се градња цркве у Товрљану
14. јуна 2017.
Прикажи све

Пријемни испит за основце


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

prrr%2011

Школска 2016./17. година за око 400 ученика осмог разреда са територије општине Прокупље завршена је према школском календару још пре двадесетак дана. Ипак,ученици прокупачких школа и даље су у преподневним сатима у школским клупама,где са својим наставницима обављају последње припреме за завршне испите,како би остварили што боље резултате.

-Редовни су и врло заинтересовани. Трудимо се да и ван збирки које су добили обновимо градиво и из њега извучемо најважније ствари које би им биле од помоћи на испитима,кажу наставници у Основној школи „9. октобар“.

Будући средњошколци истичу,да им припреме у школи доста значе,јер на њима добију смернице о томе на шта треба да обрате пажњу кад уче код куће.

-Наставници нам помажу тако што нас упуте на неке важне делове градива из предмета које полажемо. Са њима смо прешли добар део питања из збирки и тада смо могли да их упитамо о свему што нам евентуално није јасно,истичу ученици ове школе.

Они наглашавају да их наставници саветују да на полагању тестова не журе,добро размисле,па тек онда хемијском оловком напишу одговор. Жеље свршених основаца ове школе су различите. Стиче се утисак да ове године ипак има више оних који ће се одлучити да упишу средње стручне школе,док су гимназије у другом плану.

Дакле,полагање мале матуре и уписа у средње школе сада су најбитнији датуми у школском календару. Тако ће своје знање из српског језика свршени основци показати на завршном испиту 14. јуна. Тест из математике радиће 15.,а комбиновани 16. јуна. Сви испити почињу у 9 часова у матичним школама. По завршетку испита 18. јуна изаћи ће прелиминарни резултати на основу којих ће ученици имати оквирну слику о томе коју школу би могли да упишу на основу броја бодова. Коначни резултати биће објављени 23. јуна и након тога се креће са предајом листе жеља. Распоред ученика по школама изаћи ће 3. јула,после чега следи упис у средње школе 4. и  5. јула. Други уписни круг за кандидате који нису уписани у првом кругу почиње 7. јула када се предаје листа жеља. 

prrr%2012

И ове године прокупачка Гимназија у четворогодишње образовне профиле уписаће 90 ученика на друштвено-језичком смеру и 60 на природно-математичком. Медицинска школа „Др Алекса Савић“ уписаће 60 медицинских сестра-техничара,30 педијатријских сетара и исто толико гинеколошко-акушерских сестара.Техничка школа „15. мај“ уписаће у четворогодишња занимања по 30 електротехничара рачунара и процесног управљања и по исто толико машинских техничара за компјутерско конструисање и машинских техничара моторних возила. У трогодишње образовне профиле у овој школи моћи ће да се упише 30 возача моторних возила и у комбинованом одељењу по 15  аутомеханичара и електромеханичара за термичке и расхладне уређаје. Пољопривредна школа „Радош Јовановић Сеља“  у области пољоривредне производње и прераде хране у четворогодишњем трајању ове године ће школовати по 30 пољопривредних,ветеринарских и прехрамбених техничара,а у комбинованом одељењу  по 15 пекара-руковалаца пољопривредних машина.

prrr%2013

Величина слова: