Спортски викенд
21. септембра 2015.
Комесеријат обезбедио средства за пројекат
23. септембра 2015.
Прикажи све

Професионална итранспарентна подршка медијима


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

seminar%20mediji 

У организацији Сталне конференције градова и општина и уз подршку Независног удружења новинара Србије,Министарства културе и информисања,Делегације Европске уније,Мисије ОЕБС-а у Србији,као и Фондације за отворено друштво,у Београду,  у Сава Центру одржан је семинар за локалне самоуправе "Јавни интерес за грађане и медије и нови начини финансирања медијских садржаја.

У уводном делу семинара говорили су председник Сталне конференције градова и општина,Зоран Перишић,шеф Мисије ОЕБС-А у Србији Петер Буркхард и директорка Фондације за отворено друштво,Јадранка Јелинчић.

-Локалне самоуправе одавно нису биле суочене са овако озбиљном темом као што је финансирање медија и одређивање јавног интереса,које се не може одређивати на бирократски начин,већ захтева учешће шире заједнице која је дужна да препозна све особености једне општине.Ниједан шаблон се не може применити на све локалне самоуправе,али посебна пажња се мора посветити вишенационалним срединама и управо због тога у сваком граду или општини мора постојати отворени дијалог када је ова тема у питању. Надамо се да ће у локалним срединама тема о јавном интересу бити посебна,јер правовремено информисање грађана обавеза медија али и локалне самоуправе која треба на професионалан и транспарентан начин да подржи медијске куће у обављању њихове делатности. Са друге стране,слобода медија,слобода мишљења и изражавања,право на информисање,су неизоставни елементи система поштовања људских права и слобода. Медији имају важну улогу у демократском друштву,сваки појединац има право на истиниту,благовремену и потпуну информацију,што је и сврха постојања  и трајања медија,истакао је Перишић.

Нови медијски закони предвиђају повлачење државе на свим нивоима из власништва над медијима,али то никако не значи повлачење из одговорности локалне самоуправе за информисање грађане. Та одговорност се сада реализује кроз пројектно суфинансирање медијских садржаја  и независне комисије за вредновање предлога пројеката.

 

 

 

Величина слова: