Абрашевић најбољи у Бугарској
24. августа 2015.
Изабрано ново руководство Удружења
26. августа 2015.
Прикажи све

Професори факултета обишли винограде


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

polj_fakultet%20zemun 

Министарство пољопривреде и шумарства- Управа за заштиту биља  реализује пројекат под називом „Унапређење заштите биља“. Овај пројекат реализује се на територији читаве Србије.

Стручњаци Пољоприведног факултета из Земуна,које је предводио проф Алекса Обрадовић,реализују део овог пројекта у виноградима у све четири општине Топличког управног округа.

Током посете Прокупљу они су обишли „Топличке винограде“ ДОО у селу Гојиновац,као и винограде Драгана Малетића у Топличкој Великој Плани и Миливоја Стошића у Рељинцу.

– Током посете виноградима узели смо одређено узорке како би извршили проверу винове лозе на карантинске бактерије. Зависно од резултата произвођаћима грожђа даћемо упутства и савете како да раде у наредном периоду,рекао је проф Обрадовић и додао да је један од основних циљева овог пројекта сузбијање болести на засадима воћа и поврћа.

У узимању узорака у виноградима велику помоћ стручњацима факултета пружили су саветодавац за воћарсво и заштиту биља у Пољопривредно стручној служби Прокупља Дејан Тонић и Маринко Јовић.

 

– Професора Обрадовића и његове сараднике упознали смо са тренутним стањем и плановима развоја виноградарсва у Прокупљу и Топлици и омогућили посете у појединим прокупачким виноградима. Током обиласка и разговора са произввођаћима грожђа и вина размењена су искуства о раду и могућностима унапређења квалитетнијег рада и примене нових технолошких достигнућа у виноградима,рекли су саветодавци и додали да ће о резултатима узорака виноградари бити упознати у најскорије време.

Величина слова: