Nema povećanja cena za iznošenje smeća
2. februara 2017.
Saopštenje Opštine Prokuplje
6. februara 2017.
Prikaži sve

Proizvodi organske proizvodnje imaju tržište


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

organska%20proizvodnja

 Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović posetio je poljoprivredno gazdinstvo Ljubinka Vasiljevića u Gornjoj Rečici koji se godinama bavi organskom proizvodnjom.

– Tri registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji prokupačke opštine bavi se organskom proizvodnjom. Ovakva proizvodnja iz godine u godinu se povećava,a proizvodi su sve više traženi na domaćem i inostranom tržištu,izjavio je Paunović i dadao da će lokalna samouprava na određen način stimulisati da se ovom proizvodnjom krene što veći broj mladih poljoprivrednika.

Prema njegovim rečima Opština Prokuplje stalno povećava sredstva namenjena za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

organska%20proizvodnja2

-Pre dve godine iz budžeta za poljoprivredu usmereno je tri,prošle godine pet,a ove godine sedam miliona dinara,izjavio je Paunović i naglasio da je interes poljoprivrednika da formiraju svoja udruženja.

-Sa organskom poljoprivrednom proizvodnjom bavim se nekoliko godina. Ova proizvodnja obavlja se bez hemijskih sredstava i kontrolisana je od strane stručnjaka,ističe Vasiljević i dodaje da sve svoje proizvode plasira na tržište Vojvodine i Beograda.

organska%20proizvodnja3

U svom voćnjaku od 5,5 hektara prošle godine proizveo je 15 tona krušaka,četiri šljive,tri jabuke i 3,5 tone dunje.

Tokom 2016.godine je na površini od 1,5 hektara proizveo tri tone luka i četiri tone krompira.

– U narednom periodu planiram da napravim jednu hladnjaču i mali pogon za preradu voća kako bi uz veću finalizaciju proizvodnje imao i veću ekonomsku dobit,istakao je Vasiljević.   

Veličina slova: