Suzbijanje rada na crno prioritet
28. aprila 2015.
Praznik rukometa u Prokuplju
30. aprila 2015.
Prikaži sve

Prokupački istoričar predstavljao Srbiju u Sofiji


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

predstavljanje%20%20rada%20-darko%20zaric

Na  Međunarodnoj konferenciji u Sofiji,posvećenoj sedamdesetoj godišnjici od završetka Drugog svetskog rata,Srbiju je predstavljao prokupački istoričar,viši kustos u Narodnom muzeju Toplice Darko Žarić,zajedno sa potpukovnikom dr Miljanom Mikićem,rukovodiocem projekta Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane.

Tom prilikom izložio je svoj rad pod nazivom „Okupacija Toplice od strane bugarske vojske u Drugom svetskom ratu“. Cilj konferencije bio je na osnovu naučnih istraživanja rekonstruisati učešće bugarske vojske u Drugom svetskom ratu.

Govorio sam o okupaciji bugarske vojske u Toplici,o borbama i zločinima koji su počinjeni u topličkom kraju,sa posebnim osvrtom na one koje su bugarski vojnici počinili nad civilnim stanovništvom u periodu od 1942. do 1944. godine,naglasio je Žarić.

U saradnji sa bugarskim istoričarima na ovom skupu je utvrđeno da će se raditi na utvrđivanju broja žrtava tokom Drugog svetskog rata na ovom području.

Prema rečima višeg kustosa istoričara Darka Žarića, ova naučna konferencija doprinela je tome da mnogi istorijski događaji tokom Drugog svetskog rata budu rasvetljeni,ali je i suočila podatke Trojnog pakta i Antihitlerovske koalicije.

Važno je da su bugarski istoričari pokazali spremnost da razmenimo važna istorijska dokumenta,a nastavak saradnje će doprineti da se u potpunosti rasvetle istorijski događaji iz svih perioda,a posebno Prvog svetskog rata i našeg čuvenog Topličkog ustanka,podvukao je Žarić.

Na ovoj konferenciji učestvovalo je 56 istoričara iz Bugarske,Mađarske,Rusije,Makedonije, Crne Gore i Srbije,a organizovala ju je Vojna akademija „G. S. Rakovski“ u Sofiji.

predstav%20srbije,%20madarske,%20makedonije%20i%20domacini

Veličina slova: