Почеле свечаности поводом прославе градске славе
16. јула 2013.
Трагом римских терми
18. јула 2013.
Прикажи све

„Прокупачки плакат у 20. веку“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

У Народном музеју Топлице,поводом овогодишње градске славе, отворена је изложба „Прокупачки плакат у 20. векуу присуству представника локалне самоуправе и установа културе. На њој су приказани плакати из периода класичног штампарства,пре него што је развој и плакат у 20. векуинформатике омогућио до тада неслућене могућности и епохалне промене у начину и пре свега у брзини и лакоћи штампања.

– Овом изложбом,поред њеног документарно-историјског карактера,сведочанства о Прокупљу и његовом животу и развоју,желели смо да покажемо и развој плаката у Прокупљу,чија самостална продукција отпочиње отварањем прве штампарије 20-тих година прошлог века,објаснио је аутор изложбе Драган Огњановић,биоблитекар Завичајног одељења Народне библиотеке „Раде Драинац“ у Прокупљу.  

DSC_0357

Он је истакао да је изложба реализована захваљујући заједничком раду установа културе,Народном музеју Топлице и Дарку Жарићу,Историјском архиву и Драгану Лекићу,као и прокупачком Дому културе.

– Намера нам је била да покажемо да плакат нема само краткотрајну,једнократну употребну вредност,већ да представља и значајно сведочанство о одређеном времену. Вредност прокупачког плаката 20. века је у сведочењу о животу града у свим сферама друштвеног живота,почев од политике,привреде,спорта,школства,културе,па све до забаве и угоститељства,нагласио је Огњановић.

DSC_0318

Изложбу је финансирало Министарство културе и спорта Владе Републике Србије,а она представља завршну фазу дигитализације Завичајног одељења Народне библиотеке „Раде Драинац“. На изложби је представљен најстарији плакат из 1920. године,али и два која су овом приликом по први пут могла да се виде. То су плакат из 1934. године са прославе 1000 година Цркве Свети Прокопије и плакат са листом кандидата за изборе из 1936. године.    

DSC_0355

 

Величина слова: