Velika naučna žurka u Pločniku
19. maja 2016.
Marija Timotijević očarala Prokupčane
23. maja 2016.
Prikaži sve

Prokupački poljoprivrednici na Sajmu poljoprivrede

sajam1

 

 U Novom Sadu je od 14. do 20.maja održan 83. Međunarodni sajam poljoprivrede na kojem su svoje proizvode izožili  blizu 1.500 izlagača iz Srbije i 60 zemalja Evrope i sveta. Partner najveće poljoprivredne manifestacije u ovom delu Evrope bila je Italija.

Ovogodišnji sajam otvorio je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić koji je istakao da je poljoprivreda izuzetno važna privredna  grana u kojoj je zaposlen veliki broj naših građana i koja iz godine u godinu ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa inostranstvom.

Ministarka za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković naglasila je da je neophodno stalno ulagati u poljoprivrednu proizvodnju kako bismo imali moderan i dinamičan poljoprivredni sektor,zasnovan na znanju i većoj konkurentnosti,kao u razvijenim zemljama Evrope.

Među mnogobrojnim posetiocima sajma bili su i poljoprivrednici Opštine Prokuplje.

sajam2 sajam3

Zahvaljujući lokalnoj sampupravi poljoprivrednici iz Donje Stražave,Mađara,Gornje Trnave,Male Plane i drugih prokupačkih sela imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa domaćim i svetskim novitetima u oblasti hrane,poljoprivredne mehanizacije i opreme,zaštitnih sredstava,stočarske proizvodnje i druge opreme koja se koristi u poljoprivrednoj proizvodnji.

Rukovodilac Odeljenja za poljoprivredu Opštine Prokuplje Srđan Stamenković rekao je da je lokalna samouprava i ove,kao i prethodnih godina,omogućila besplatan odlazak poljoprivrednika na Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

– Ove godine sajam je posetio veći broj mladih ljudi koji se bave poljoprivredom. Sajam je jedinstvena prilika na kojem su oni mogli da vide i da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Na mnogobrojnim štandovima oni su mogli da  vide domaće i svetske gotove prehrambene proizvode,mehanizaciju i priključne mašine,bogat stočni fond i drugu opremu koja se na direktan i indirektan način koriste u oblasti poljoprivrede,rekao je Stamenković i dodao da su prokupački poljoprivrednici sajam iskoristili i za razmenu iskustava sa mnogobrojnim proizvođačima hrane i poljoprivredne opreme.

sajam4 sajam5

Zahvaljujući lokalnoj samouprave na sajmu je prvi put bio i mladi 18-godišnji poljoprivrednik iz Donje Stražave Andrija Miloradović koji je istakao da je zadovoljan onim što je video na mnogobrojnim štandovima.

– Na sajmu sam najviše razgledao poljoprivredne mašine i opremu koja se koristi u poljoprivredi. Impresioniran sam onim što sam video i čuo od mnogobrojnih promotera na štandovima. Smatram da bi mladi poljoprivrednici što više trebali da posećuju ovakve manifestaciji i iz razloga što tu mnogo toga mogu da vide i nauče,rekao je Miloradović i dodao da je ovo bila jedinstvena prilika da vidi bika zvanog Kokan čija težina iznosi 1.600 kilograma.

Bez obzira što je pri kraju četvorogodišljeg školovanja 19-godišnji Nikola Đorđević iz Babotinca,koji obrađuje skoro osam hektara zemlje,iskoristio priliku da poseti novosadski Sajam poljoprivrede.

– Osim mehanizacije,posetio sam štandove na kojima su bili izloženi proizvodi od voća,kao i štandove na kojima je bila izložena oprema i zaštitna sredstva namenjena voćarskoj i ratarskoj proizvodnji,izjavio je on.

Ni ovaj,kao i prethodni sajmovi,nije mogao proći bez prisustva firme Boki-food  iz Donje Toponice kod Prokuplja,vlasnika Dejana Joksimovića. Na zajedničkom štandu sa opštinama Niša i Pirota bili su izloženi mnogobrojni proizvodi ove firme.

– Zahvaljujući načelniku Uprave za poljoprivredu i razvoj sela grada Niša Saše Stoiljkovića i ove godine mnogobrojni domaći i strani posetioci mogli su da se uvere u visok kvalitet proizvoda koji se proizvode u mojoj firmi. Tokom sedmodnevnog trajanja sajma uspostavljeni su i kontakti sa potencijalnim kupcima,a obnovljena i proširena saradnja sa postojećim,izjavio je Joksimović i dodao da je imao i mnogobrojne susrete sa stručnjacima i profesorima naučnih i visokoobrazovnih institucija i ustanova.

Međunarodni sajam poljoprivrede posetili su profesori,učenici i studenti Poljoprivredne škole Radoš Jovanović-Selja i Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija Prokuplja.

 

  

 

Veličina slova: