Одржан кошаркашки турнир пионира
15. септембра 2015.
Обележена годишњица формирања Удружења
17. септембра 2015.
Прикажи све

Прокупчани на јубилеју Института “Земун поље”


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Институт за ратарство ”Земун поље’’ у Земуну свечано је обележио 70 година постојања и успешног рада. На огледним пољима Института на обележавању овог изузетно значајног јубилеја присуствовало је више од 2.000 гостију из свих крајева Србије и појединих земаља света. Седамдесетогодишњици постојања и рада присуствовали су предсдавници Министарства пољопривреде и заштите животне средине,научно-истраживачких установа и Института из Новог Сада,Суботице,Београда,Крагујевца и Чачка,пољопривредници из многих градова Србије,  пољопривредници из Прокупља и других општина Топличког управног округа,професори Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија из Прокупља,као и професори и ученици Пољопривредне школе из Прокупља.

      zemun%20polje%201                    zemun%20polje%202

Представник Министарства пољопривреде и заштите животне средине Данило Голубовић у свом говору нагласио је да је Институт од оснивања успео да очува своју препознатљивост као установа која је поуздани савезник и пријатељ српског аграра.

Он је нагласио да стручњаци ове научно-истраживачке установе сваке године у земљи и иностранству пласирају нове сорте хибрида кукуруза и сунцокрета,као и сорте пшенице и соје.

У свом досадашњем раду Институт за кукуруз је пољопривредницима у земљи и преко 50 земаља света понудио скоро 630 хибрида кукуруза.

Стручни сарадник Института Небојша Лазаревић рекао је да су они скоро 60 година својим хибридима присутни на топличким пољима.

– Стручњаци установе створили су хибриде кукуруза за сва подручја Србије. На пољопривредним ораницама у Топлици присутно је 17 хибрида кукуруза високе родности и квалитета. Зависно од примене агротехничких,заштитних и других мера приноси у сувом зрну по хектару износили су и до 10 тона,изјавио је он и нагласио да су они својим деловањем на терену ратарима свакодневно давали стручне савете.

Пољопривредници Прокупља и Топлице,професори и ученици су јединствени у оцени да је добро што је прокупачка Пољопривредно стручна служба организовала одлазак огледним пољима у Земуну.

Саветодавац за ратарство у ПСС У Прокупљу Миљан Милојић рекао је да су се  топлички ратари на огледним пољима,где су била изложна 54 хибрида кукуруза,могли уверити у родност и квалитет кукуруза.

Саветодавци за сточарство Душка Петровић и Игор Петровић истичу да је добро што су пољопривредници присутни на једној оваквој пољопривредној манифестацији из разлога што су се упознали за новим могућностима прављења сточне хране.

– Пољопривредници Прокупља и Топлице кукуруз користе за исхрану стоке. На овом скупу они су се упознали са новим технологијама прављења сточне хране,рекли су саветодавци за сточарство.

Професор Пољопривредне школе “Радош Јовановић-Сеља” Слободан Крсмановић наглашава да је за сваку похвалу што су ученици школе и пољопривредници заједно присуствовали обележавању јубилеја Института.

Пољопривредници из Мађара,Горње и Доње Трнаве,Горње Речице,Шумаровца,Ђуровца и других прокупачких села јединственио су у оцени да је добро што је ПСС организовала посету овој значајној научно-истраживачкој установи.

Пољопривредник из Мађара Мирољуб Симић,који обрађује 15 хектара,од којих се четири налазе под кукурузом,рекао је да се на огледним пољима упознао са новим хибридима кукуруза,применом агротехничких и других мера.

       zemon%20polje%203                    zemun%20polje%204

Прокупачки пољопривредници  у разговору са многим пољопривредницима из Србије разменили су мишљења и искуства о раду и могућностима унапређења сарадње.

Пољопривредник из села Горња Речица Љубинко Васиљевић,који се бави органском производњом воћа,успоставио је пословне контакте са представницима фирме “Јовањица” из Старе Пазове.

– На свим сусретима  пољопривредника настојим да промовишем своје и прокупачке пољопривредне потенцијале. Топличка пољопривреда много тога може да пружи,не само купцима у земљи,него и у иностранству,рекао је он и додао да се нада да ће у најскорије време потписати уговоре са појединим домаћим фирмама о извозу својих јабука.

Едукација,усавршавање,посете установама које се баве пољопривредном делатношћу треба организовати и у нередном периоду,рекли су сви посетиоци Института за ратарство “Земун поље” у Земуну.     

Величина слова: