Toplica pod kontrolom
13. marta 2016.
Fedes u aprilu
15. marta 2016.
Prikaži sve

Prokupčani na poljoprivrednom mini-sajmu

 Proteklog vikenda u Blacu je održana privredna manifestacija pod nazivom Toplički dani poljoprivrede. Na ovom,drugom po redu mini-sajmu poljoprivrednika,koju je organizovala Opština Blace i Regionalna privredna komora Niša,prisustvovali su mnogobrojni proizvođači poljoprivrednih mašina,zaštitnih sredstava,hrane,komercijalnih banaka sa juga Srbije,kao i  poljoprivrednici iz Blaca,Prokuplja,Kuršumlije,Svrljiga,Niša,Žitorađa,Kruševca,Doljevca i drugih gradova.

Mnogobrojni posetioci obišli su štandove proizvođača hrane,kućne radinosti,traktora i drugih priključnih mašina.

Predsednik Opštine Blace Ivan Burgić rekao je da oni žele da ojačaju i usavrše poljoprivrednu proizvodnju u Toplici i da je lokalna samouprava ove godine za podsticaj razvoja poljoprivrede planirala da izdvoji 23 miliona dinara.

blace1    

– Dobro je što se jedna ovakva poljoprivredna manifestacija održava u Toplici. Mnogobrojni posetioci su videli nove traktore i druge poljoprivredne mašine i  upoznali sa mogućnostima njihove kupovine,gotove poljoprivredne proizvode mnogih proizvođača,a prisustvovali su i stručnim predavanjima,rekao je direktor Poljoprivredno stručne službe Prokuplja Aleksandar Radulović.

Tokom trajanja manifestacije održana su i mnogobrojna predavanja. Savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplja Dejan Tonić govorio je o organskoj proizvodnji,a savetodavac za zaštitu bilja  Snežana Jović o primeni zaštitnih sredstava u poljoprivredi.

blace%202

– U poslednje vreme šire se površine koje proizvode proizvode bez primene hemijskih sredstava. Za organsku proizvodnju neophodno je dodatno znanje i uspostavljanje saradnje sa verifikovanim ustanovama koje kontrolišu tu proizvodnju,rekao je Tonić i dodao da se organski poljoprivredni  proizvodi sve više traže na inostranom tržištu.

Savetodavac za zaštitu bilja Snežana Jović naglasila je da se primena hemisjkih sredstava kod nas ne vrši pod nadzorom stručnjaka.

– Nekontrolisana primena zaštitnih sredstava u poljoprivredi je evidentna. Zbog toga je neophodno da se ona vrši pod nadzorom stručnjaka kako bi se izbegle neželjene posledice,izjavila je ona i naglasila da je u organskoj proizvodnji zabranjena primena hemijskih sredstava.

 

  

Veličina slova: