Izabrani najbolji sportisti
18. decembra 2016.
Svakodnevna briga o najugroženijima
20. decembra 2016.
Prikaži sve

Promovisan prvi „Toplički zbornik“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

TZbornik%201 TZbornik%202 

U izdanju Istorijskog arhiva „Toplica“ i Narodnog muzeja Toplice promovisan je prvi broj časopisa za društveno-humanističke nauke „Toplički zbornik“. Za njegovu promociju današnji dan je izabran iz simboličnog razloga,jer je 1887. godine baš na Svetog Nikolu završeno višegodišnje ropstvo pod Turcima,odnosno Prokuplje je oslobođeno od turske vlasti.

– Ideja za nastajanje ovakvog jednog zbornika postoji već duže vreme. Njegovo publikovanje jeste plod višegodišnje ambicije da Toplica dobije naučno prepoznatljiv časopis,rekao je predstavljajući prvi broj „Topličkog zbornika“ direktor Istorijskog arhiva „Toplica“ Milan Stojanović.

On je dodao da je opredeljenje uredništva i članova redakcionog odbora po pitanju karaktera časopisa bilo da zbornik bude otvoren za širi krug naučnih disciplina i istraživača iz polja društveno-humanističkih nauka.

– Otud se već u prvom broju nalaze radovi koji se tiču istorije,lingvistike i arhivistike. U narednim brojevima na stranicama ovog časopisa naći će se i studije,članci,prilozi,kritike,prikazi i osvrti iz oblasti arheologije,istorije,umetnosti,demografije,etnologije,filozofije,sociologije i ostalih oblasti,istakao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.

Na promociji prvog broja „Topličkog zbornika“ uredništvo je najavilo da ima nameru da časopis izlazi jednom godišnje,te je već ovom prilikom  pozvalo sve zainteresovane da dokumentovanim radovima pomognu da se naučno rasvetli i istraži prošlost,ali i analizira sadašnjost,kao i postave pitanja i ponude odgovori koji bi možda pomogli u projektovanju budućnosti našeg kraja. 

TZbornik%204 TZbornik%205

Veličina slova: