Делегација Министарства културе у Прокупљу
18. фебруара 2017.
Премијера „Удовичког кола“ у Дому културе
21. фебруара 2017.
Прикажи све

Промовисан Зборник радова


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 promocija%20zbornika

У склопу обележавања стогодишњице Топличког устанка,у Народном музеју Топлице одржана је промоција Зборника радова са научног скупа са међународним учешћем „Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату 1915.-1918.“

Промоцији су присуствовали представник Министарства  културе и информисања Александра Фулгоси,владика врањски Пахомије,представници Војске Србије,начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић,председник Општине Прокупље Александар Симововић са сарадницима,представници установа културе,као и многобројних борачких организација из Врања,Бојника и  Прокупља.

promocija%20zbornika%202 promocija%20zbornika1                                                                                              

Управница департмана за историју Филозофског факлултета у Нишу проф. др Божица Младеновић,у свом говору је истакла  да је нама сада потребно много истине и објективности о догађајима из Великог рата.

– Током јесени 1915. године уследило је повлачење српске војске и народа због тога што су бугарски окупатори у јужној и источној Србији чинили страховита злодела. Окупаторску власт карактерисали су терор и злочини великих размера,вршени у циљу неутралисања националног духа окупираног становништва и његове асимилације,изјавила је Младеновићева и додала да укупан број пострадалих лица на подручју јужне Србије  од 1915. до 1918. године никада тачно није утврђен.

Директор Народног музеја у Лесковцу Мира Ниношевић подвукла је да је овај научни скуп одржан у Сурдулици и Лесковцу и да се у Зборнику налазе многе чињенице о којој шира јавност није до сада знала.

– У Зборнику радова анализирано  је свеукупно стање у окупираним крајевима јужне Србије,као и политика Краљевине Бугарске  према нашој земљи и српском народу током Великог рата,рекла је Ниношевић.

– Влада Србије је 2014. године покренула читав низ активности како би се са научне и историсјке стране сагледали сви релевантни догађаји и чињенице из Првог светског рата. Због тога је веома важно што се организују многе културне манифестације посвећене обележавању стогодишњице Топличког устанка,истакао је научни сарадник Института за српску културу у Лепосавићу др Иван Бецић.

Епископ врањски Пахомије говорио је о страдању народа и свештенства током бугарске окупације на југу Србије.

-Свештеници су увек били са народом. Због тога је током Великог рата на територији Сурдулице убијено више од пет хиљада цивила  и 65 свештеника,истакао  је он.  

Величина слова: