Први Међународни фестивал фолклора у Прокупљу
3. јула 2015.
Ближи се градска слава Свети Прокопије
7. јула 2015.
Прикажи све

Први Међународни фестивал фолклора у Прокупљу


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

KUD%20! KUD%20@

Под покровитељством Општине Прокупље,а у организацији КУД „Топлица“,у нашем граду на Тргу топличких јунака одржан је Први међународни фестивал фолклора.

Овај величанствени догађај,на коме је све трептало од младости и лепоте учесника,њихове игре,песме и традиционалне народне ношње,започео је дефилеом домаћина и гостију из Основне школе „Никодије Стојановић Татко“ кроз центар нашег града. Да је организовање оваквог догађаја пун погодак,показало је одобравање наших суграђана који су широких осмеха поздрављали учеснике,а они су им узвраћали песмом. По завршетку дефилеа,бројне учеснике Фестивала поздрављали су овацијама и аплаузима још бројнији посетиоци,који нису крили задовољство и одушевљење што су имали прилику да уживају у оваквој једној вечери. Ипак,како ред налаже,пре самог почетка овог Првог фестивала фолклора у нашем граду,присутне је поздравио први човек Прокупља,председник Општине Мирољуб Пауновић. Он је изразио задовољство што је Прокупље домаћин оваквог фестивала.

– Драго нам је да смо домаћини свим овим младим људима,који својом игром и песмом певају о свом крају и деле његове лепоте са свим учесницима. Задовољство ће нам бити да чујемо и видимо игре свих наших гостију и радо ћемо подржати стваралаштво и рад вредних и успешних,али и оних који желе да постигну бољитак за своје место и поделе га са другима. Стаћемо иза свих стваралаца који ће својим умећем учинити да се за Прокупље по добру чује,истакао је председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић,најављујући почетак надигравања фолклора из различитих крајева наше земље и иностранства.    

KUD%205 KUD%206

Према речима председника КУД „Топлица“ Зорана Петровића,циљ организовања ове велике манифестације јесте представљање нашег града,али и културног и традиционалног народног стваралаштва наше Србије.

– Веома смо захвални Општини Прокупље,јер без њене подршке и помоћи овај фестивал не би могао да се одржи у нашем граду. Гости су задовољни гостопримством и кажу да уживају у нашем граду. Надамо се и трудићемо се да својим радом покажемо да овај фестивал треба да живи и постане традиционалан,јер Прокупље заслужује да има овакву једну манифестацију.

KUD%207

Прокупчани су у овој вечери уживали у лепоти и игри Ансамбла „Јован Дучић“ из Требиња у Републици Српској,Танцов ансамбла „Транијче“ из Сливена у Бугарској,КУД „Срма“ из Куманова у Македонији,„Великог кола“ из Новог Сада,КУД „Раде Драинац“ из Блаца и домаћина КУД „Топлица“.

Овај фестивал је окупио фолклористе свих узраста,почев од најмлађих до оних најстаријих,који су уз традиционалне звуке хармонике,песмом и игром развеселили и разгалили душу наших суграђана.

КУД „Топлица“,коje има преко 300 чланова од пет до 55 година,угостило је велики број учесника фестивала и показало се као одличан домаћин. Оно се гостима,али и својим суграђанима представило сплетом игара из свих делова Србије.

KUD%203 KUD%204

Величина слова: