Rekonstrukcijom do većeg kapaciteta vrtića
20. juna 2017.
Opština pomaže prokupačkim pčelarima
22. juna 2017.
Prikaži sve

Publika uživala u kafanskim pesmama


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

vece%20kafanske%20muzike%2021_6 vece%20kafanske%20muyike1%2021_6

„Veče kafanskih pesama“ koje je sinoć  u sali Doma kulture održano u  okviru  programa ovogodišnjeg  Kulturnog leta,okupilo je veliki broj ljubitelja  ovog muzičkog žanra .

 Uz pratnju muzičkog orkestra Doma kulture ,pred prokupačkom  publikom  nastupilo je  desetak izvođača   koji su  svoju muzičku karijeru stvarali ovde u Toplici,a  po   velikom talentu i pevačkom umeću  postali poznati  širom  naše zemlje .

vece%20kafanske%20muzike%20publika vece%20kafanske%20muzike%202%2021_6

– Ovo je tradicionalni koncert  koji  uvek  izazove veliku pažnju i interesovanje publike ,  uvek raspoložene za dobru pesmu.  Cilj ovakve manifestacije je  negovanje tradicije pre svega ,ali i  razlog za okupljanje ljubitelja muzike i dobrog raspoloženja,kazala je direktorka Doma kulture Tijana Petrović.

 Veče kafanskih pesama počelo je starim narodnim pesmama među kojima su  i danas najpopularnije  „Ljubav mi srce mori“,  „Samo jednom u životu“,kao i pesme jednog od najomiljenijih i najpoznatijih izvođača narodne muzike Tome Zdravkovića,  bez čijih pesama ne  može da prođe nijedno kafansko veselje.

Kafanske pesme  kao što i sam naziv govori,nastale su u kafanama gde  se narod  najviše okupljao. U kafanam su se pisale pesme i nalazila inspiracija za njih.  Prva kafana u Prokuplju bila je  „Raponja“,  a u Beogradu je 1522. godine je  nastala  prva kafana  na Balkanu. 

vece%20kafanske%2011

Veličina slova: