Подршка привредном развоју Прокупља
15. јуна 2017.
Глумци у хуманитарној акцији
19. јуна 2017.
Прикажи све

Ратари и пољопривредни стручњаци заједно


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

zito

 Пољопривредна саветодавна стручна служба (ПСС) Прокупље,данас је  организовала традиционалну манифетацију „Дани поља стрних жита,“која се сваке године у ово време одржава на  Економији Окружног затвора у Прокупљу.

 Пољопривредни произвођачи из Топлице,саветодавци ПСС и представници семенских кућа,обишли су огледно поље на којем је засејано укупно 25 сорти стрних жита.

-Са карактеристикама  засејаних сорти на огледном пољу,присутне је упознао   представник Института за ратарство и повртарство и заступник семенске куће НС,  Влада Митровић.

-С обзиром да је било доста падавина у току прошле године,задовољни смо резултатима на огледном пољу и одабиром семенских сорти који је урађен ваљано,тако да се могу очекивати добри приноси  од 4,5 до 5 тона по хектару.  И ове године  засадили смо четири нове сорте које су бољег квалитета и дају веће приносе од стандардних,тако да их препоручујемо пољопривредним произвођачима,рекао је Митровић.

zito2 zito3

-Циљ ове манифестаје је презентација резултата огледног поља које смо поставили  1. новембра на заједничкој економији. С обзиром на временске услове током године и рани пролећни мраз,жита су то добро поднела и у веома добром  су стању. Пшеница је у доброј  кондицији,густина сетве је скоро идеална. Сетвене припреме и сетва обављене су на време. У марту месецу извршена је прихрана а у априлу заштита од корова и болести. Ово је прилика да пољопривредни произвођачи разговарају са стручњацима о томе које семе је најбоље  за наредну сетву,изјавио је  саветодавац ПСС Прокупље,Игор Петровић.

Пољопривредни произвођач Радован Бјелица из удаљеног планинског села Јовине Ливде каже да им је помоћ саветодаваца  драгоцена.

-ПСС  у Прокупљу нам помаже да испратимо нове трендове у пољопривредној производњи. То је место где можемо наћи праву информацију о одабиру хибрида и   заштитних средстава. Ова манифестација је прилика да се упознамо са новим сортама,као и да добијемо савете од стручних лица,казао је Бјелица.

 На  огледној парцели ове године  постављен је макрооглед са сортама из четири семенске куће,НС,ПКБ,Делта аграр и Галеника.

 

 

 

Величина слова: