Sredstva ministarstva za brigu o starima
21. novembra 2017.
Nagrađena pesma „Milosava“ Ljubiše Krasića
23. novembra 2017.
Prikaži sve

Renovira se zgrada Narodnog muzeja Toplice


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 radovi%20na%20muyeju

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović i većnica za kulturu Milica Erić, obišli su radove na rekonstrukciji Narodnog muzeja Toplice. Za radove na ovom spomeniku kulture, kojima će biti obnovljena fasada na starom delu zgrade, zamenjena sva stolarija i rekonstruisan krov, Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je 4.460.000, a Opština Prokuplje 1.100.000 dinara.

-Veoma je zanimljiva priča kako je uopšte došlo do realizacije ovog projekta. Opet nam je pomogla naša slavna istorija. Na obeležavanju 100-godišnjice Topličkog ustanka, naš grad je posetio tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom obišao i prokupački muzej. On je po obilasku rekao da nam je muzej lep, ali je primetio i natpis na kome je pisalo „ malter otpada“. Onda je upitao koliko  je potrebno novca da se fasada renovira, rekavši da  projekat pripremimo, a da će sredstva biti obezbeđena. Tako je i bilo. U saradnji sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem smo uradili projekat, koji je izdvojen kao veoma važan i značajan i evo nas, sada prisustvujemo njegovoj realizaciji, rekao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

radovi%20na%20muyeju%2022

On je istakao da je veoma važno što će još jedna  ustanova kulture u našem gradu  biti sačuvana obnavljanjem delova koji će doprineti njenoj funkcionalnosti i novom i lepšem izgledu.

-U prethodnom periodu je rekonstruisana Osnovna škola „Nikodije Stojanović Tatko“, a sada Narodni muzej Toplice. Putem Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, konkurisali smo projektom za sanaciju fasade Gimnazije i Medicinske škole „Dr Aleksa Savić“. Projekat je odobren i biće realizovan naredne godine. Njegovom realizacijom  Prokulje i sam centar grada će imati potpuno novi i lepši izgled, istakao je Simonović.

muzej%20radovi%20333

Veliku važnost o samim radovima na spomeniku kulture Narodnom muzeju Toplice istakla je i većnica za kulturu Milica Erić.

-Zahvaljujemo se Ministarstvu kulture koje je većim delom izdvojilo sredstva za obnovu muzeja. U toku ove godine, zahvaljujući njihovoj pomoći, ali i izdvajanju sredstava iz opštinskog budžeta, imali smo izuzetna ulaganja u prokupačkim ustanovama kulture. Od Ministarstva smo dobili  15 miliona dinara, zahvaljujući kojima je u svim  ustanovama kulture došlo do napretka u smislu nabavke bolje opreme, uvođenja novih programa i još mnogo drugih stvari, koje ćemo videti u narednih deset dana, kada planiramo i da ih sve pojedinačno obiđemo, naglasila je većnica za kulturu Milica Erić.

Direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić je naglasio da radovi treba da budu završeni do 25. decembra ove godine.

-Poslednji veliki radovi na zgradi muzeja rađeni su u periodu od 1976. do 78. godine, kada je dograđen galerisjki prostor i kancelarije, a posle toga su realizovani samo sitni radovi, sve do 2013. kada je zamenjen krov na starom delu zgrade, rekao je Žarić i dodao da je zgrada muzeja sagrađena daleke 1912. godine i punih 50 godina  bila zgrada Pošte, da bi  1962. postala Narodni muzej Toplice.

Projekat je uradio  Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu, a posle javne nabavke odlučeno je da izvođač radova bude preduzeće „Balkan“ iz Crne Trave.   

 

Veličina slova: