Рационализација мрежа железнице
23. јуна 2016.
Поделом диплома завршено дружење у част вишње
25. јуна 2016.
Прикажи све

Саборовање вишњара у Великој Плани


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

vp-2

Подизањем Саборске заставе  почео је  дводневни „11. Сабор вишњара“ у Великој Плани који се одржава у склопу привредно-туристичке манифестације“ Дани вишње“,чији организатор је Општина Прокупље.

На отварању ове манифестације,осим произвођача и откупљивача из Велике Плане и околних села,били су присутни државни секретар у Министарству финансија Предраг Филимоновић,заменик председника Општине Прокупље и председник Организационог одбора манифестације „Дани вишње"  Мирољуб Пауновић и чланови Општинског већа.

Отварајући ову традиционалну манифестацију Филимоновић је нагласио да је поносан што је Топличанин,  који свој завичај носи у срцу и који у свакој прилици преноси глас о лепотама и духовном богаству овог краја.

                      vp%20-%203                        vp-4   

-Јунаштво,традиција,култура и љубав према завичају дају посебан менталитет Топличана и зато су манифестације и сабори,као што је „Сабор вишњара“,“Видовдански сабор“ у Конџељу,„Дани шљиве“ у Блацу од великог значаја,рекао је он.

Заменик преседника Општине Прокупље и преседник Организационог одбора манифестације „Дани вишње“ Мирољуб Пауновић у свом говору је нагласио неопходност прилагођавања производње вишње новим стандардима и усклађивању производних и прерађивачких капацитета.

-Облачинска вишња постала је бренд Прокупља и овог дела Србије. Због тога је неопходно прилагођавање тржишним условима који захтевају примену нових  технологија. Без обзира на овогодишњу слабу откупну цену мислим да то наше вредне произвођаче неће поколебати да не проширују своје засаде под вишњом и примене нове и у свету признате стандарде,изјавио је Пауновић.

Један од покретача манифестације у Великој Плани Предраг Јаковљевић захвалио се руководству локалне самоуправе која је помогла да се одржи овај традиционални скуп произвођача и откупљивача вишње.   

     vp-6                    vp-1

-Без обзира на лошу овогодишњу откупну цену са производњом квалитетне облачинске вишње,по којој је прокупачка општина надалеко позната,треба наставити и прилагодити новим стандардима и захтевима тржуишта,рекао је он и нагласио да су овакви скупови прилика да се произвођачи од еминентних стручњака упознају са новим технологијама  у производњи овог воћа.

У забавном делу програма наступила је позната певачица Драгана Радосављевић-Цакана и певач  Чеда Марковић,као и трубачи.

Саборовање се наставља и суботу 25. јуна,  у поподневним сатима у Великој Плани,када ће бити проглашени најбољи произвођачи вишње са подручја општине Прокупље,затим најбољи произвођачи вина и ракије. Дипломе ће бити додељење и власницима најуређенијих дворишта,али биће изабрана и “Мис вишње”.

     vp%20-5                    vp-7

Величина слова: