Miris boemije u Toplici
28. avgusta 2014.
Predstavnici Opštine posetili škole
2. septembra 2014.
Prikaži sve

Savetnik predsednika Srbije posetio Prokuplje


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_2694 DSC_2727

Predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović sa svojim saradnicima ugostio je savetnika predsednika Srbije za kulturu Radoslava Pavlovića. Cilj ove posete prema rečima Pavlovića bio je upoznavanje sa trenutnim stanjem ustanova kulture u gradovima Srbije i programima koje oni realizuju u okviru svojih delatnosti.                                     

Prokuplje predstavlja važno mesto na mapi kulture Srbije. Naš zadatak je da snimimo stanje na terenu. Da procenimo i ocenimo u kakvom je stanju kulturna baština u tom gradu,kakav joj je značaj,da li je lokalnog,regionalnog ili svetskog karaktera i u zavisnosti od toga reagujemo na određen način,rekao je Radoslav Pavlović razgovarajući sa direktorima prokupačkih ustanova kulture.                                                             

Predsednik Opštine Miroljub Paunović je naglasio da je Prokuplje grad koji ima vrlo važne manifestacije,književnu „Drainčevi susreti pesnika“ i likovnu „Memorijal Boža Ilić“ sa dugogodišnjom tradicijom i nadaleko čuvene u svetu,kakvima se ne mogu pohvaliti ni puno bogatije opštine i gradovi.                                                                         

Ponosimo se ovim dvema poznatim i priznatim kulturnim manifestacijama,od kojih se jedna održava ovih dana. Ponosimo se i Pločnikom po kome nas prepoznaju u svetu,naglasio je Paunović,ali se osvrnuo i na nezavršenu zgradu Doma kulture,na kojoj radovi usled nedostatka novca traju nekoliko godina.   

DSC_2843 DSC_2863                                             

Obilazeći ustanove kulture posle samog prijema,direktori istih su ga upoznali sa teškoćama na koje nailaze u svakodnevnom radu,ali su istakli važnost nekih događanja koji traju godinama,a za koje uvek vlada jednako dobro interesovanje.                                   

Na vama je da sopstvenim snagama uradite sve što je u vašoj mogućnosti i moći. Kada ih budete iscrpli,onda treba da se obratite za pomoć državi. Obišli smo 70% gradova u Srbiji i nisam baš stekao utisak da su se svi potrudili da najpre sami jedni drugima pomognu,pa da se onda obrate državi. Obično je bilo obrnuto. Ukoliko se na taj način radi,onda neće dobiti pomoć od države,podvukao je Pavlović.                                          

Na pitanje šta da rade opštine koje spadaju u red siromašnih,Pavlović je rekao da treba da se udruže sa drugima i umesto da realizuju,primera radi,tri premijere neke predstave,zajedničkim snagama urade jednu.                                                                             

Po obilasku svih ustanova kulture u gradu,savetnik predsednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović svoje gostovanje u Prokuplju završio je u Pločniku,gde ga je direktorka Narodnog muzeja Toplice upoznala sa stanjem samog lokaliteta,muzejskom postavkom na terenu,onim što je dosad urađeno,posetama iz čitavog sveta i planovima u kojima namerava da istraje zajedno sa svojim saradnicima.  

 

Veličina slova: