Величанствени концерт у биоскопу
30. септембра 2016.
Бруцоши добили индексе
3. октобра 2016.
Прикажи све

Споменик јунацима


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

igriste%201

У селу Игриште откривен је први споменик Другом пешадијском пуку првог позива “Књаз Михајло”,који је у ратовима од 1912. до 1918. године стекао вечну славу,а због своје непобедивости и јунашта својих војника непријатељи му дадоше назив Гвоздени пук.

Церемонији су присуствовали представници Војске Србије,представници Топличког округа,Општине Куршумлија,Општине Прокупље  и осталих општина Топличког округа,јавни радници Топлице,мештани Игришта и велики број гостију међу којима су бројне борачке организације. Споменик су открили председник општине Куршумлија Радољуб Видић,командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и један од иницијатора подизања споменика Раде Петровић,бизнисмен из Београда,рођени Игриштанин.

Поздрављајући окупљене у име начелника Генералштаба Војске Србије Љубише Диковића командант 3. бригаде Копнене војске,која баштини традицију Гвозденог пука,бригадни генерал Миле Јелић је у свом говору посебно поздравио баш Радета Петровића и Животу Јевремовића,који су били иницијатори идеје да се подигне споменик и који су изнели највећи терет на својим плећима да се та идеја реализује.

О борбеном путу Гвозденог пука говорио је виши кустос Народног музеја Топлице из Прокупља историчар Петко Марјановић,који је подсетио које је све борбе водила и каква су све одликовања њени припадници добили за своја јунаштва.
 
– 255 официра,подофицира и војника овог пука одликовано је највишим српским ратним одликовањем – Орденом Карађорђеве звезде са мачевима а 35 њих два пута су одликовани овим одликовањем,казао је Марјановић.
igriste%203
 
Председник општине Куршумлија Радољуб Видић је казао да се данас налазимо на месту где ћемо од сада сваке године обележавати сећање на јунаке Гвозденог пука.
 
-Данашњи дан је доказ да их нисмо заборавили а овај величанствени споменик припада свим јунацима тог доба,казао је Видић и додао да највећу захвалност за подизање споменика дугујемо Одбору из села Игришта.
petko
 
 
Живота Јевремовић је у име Удружења "Гвоздени пук-Игриште" председнику општине симболично предао кључ спомен парка где се налази споменик појаснивши да је ово удружење формирано само да се подигне споменик и да се гаси јер је свој задатак обавило и да бригу о њему треба да преузме општина. Председник Видић се захвалио и казао да ће кључ предати следећем председнику општине.
 
Након откривања споменика свештеници су служили помен погинулим јунацима Гвозденог пука а након тога разна удружења и потомци положили су цвеће.  Као завршни чин церемоније из руку седамнаесторо деце полетело је 17 голубова у знак сећања на 17 ратника Гвозденог пука из Игришта.
igriste%202
 
Величина слова: