Предшколци као ватрогасци и полицајци
2. јуна 2015.
Турнеја Прокупачког фестивала кратког филма
4. јуна 2015.
Прикажи све

Средства за развој ГИС-а


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

evropski_progres_logo_veliki

Општина Прокупље једна је од 34 локалне самоуправе на југу Србије за које је Европски ПРОГРЕС издвојио средства за пројекте увођења и развоја географских информационих система (ГИС).

Европска унија и Влада Швајцарске су за реализацију овог пројекта обезбедиле милион евра. Увођење новог система омогућава локалним самоуправама да користећи савремену рачунарску технологију на једном месту прикупљају,обрађују и управљају подацима о одређеној локацији.

Ако би нека општина желела да дефинише место за изградњу новог објекта,на пример школе,обданишта и слично,моћи ће да преко ГИС система утврди оптималну локацију на основу расположивог земљишта,удаљености од других важних објеката,нивоа техничке и комуналне опремљености,локације и других параметара важних за доношење одлука. То би знатно убрзало и поједноставило процес планирања и изградње,као и целокупног развоја у тој општини.

– Европски ПРОГРЕС ће у поступку увођења ГИС система пружити подршку за набавку адекватне опреме,обуку запослених,дефинисање институционалног оквира за рад и процедуру ГИС и успостављање сарадње релевантних институција на локалном и републичком нивоу које се баве просторним подацима,рекао је Милан Колашинац,менаџер сектора за инфраструктуру у оквиру Европског ПРОГРЕС-а и позвао општине да узму учешће и до 13. августа 2015. године предају предлоге пројеката.

Величина слова: