Изложба посвећена Ускрсу
26. априла 2016.
Промоција књиге и изложба у Музеју
28. априла 2016.
Прикажи све

Српским војницима у част


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Поводом 100-годишњице повлачења српске војске кроз Црну Гору,Албанију и Грчку у Првом светском рату председник и почасни председник Општинског одбора потомака ратника од 1912. до 1920.године Прокупља Рафајло Јоксимовић и Миодраг Дамњановић боравили су у Албанији и Грчкој и обишли многа места где је боравила српска војска током Великог рата. На овом седмодневном боравку било је присутно скоро хиљаду представника Градских и Општинских одбора потомака ратника из 1912.- 1920. године из Београда,Ниша,Жагубице,Куршумлије,Чачка,Пожаревца,Крушевца,Блаца,Житорађе,Лесковца,Крагујевца и других градова.

srpskim%20vojnicima%20u%20cast-1   srpskim%20vojnicima%20u%20cast-2

 – Током боравка обишли смо многа историјска места значајна из Великог рата. На грчком острву Видо,где је био присутан и председник Републике Србије Томислав Николић,положили смо венац на Плавој гробници,а српску јабуку на Српској гробници,изјавио је Јоксимовић и нагласио да су они током боравка у Албанији обишли многа српска стратишта из Великог рата у Драчу,Тирани,Валони,Скадру и Драчу.

Многобројне делегације,међу којима је била и делегација Прокупља,у Тирани је пријем приредио амбасадор Србије у Албанији Мирољуб Зорић.

– У Српској кући нa Крфу посетили смо изложбу посвећену 100-годишњици боравка српске војске на овом грчком острву. Током боравка у Албанији и Грчкој упознали смо се са многим,за нас до сада непознатим чињеницама значајним за нашу земљу из Првог светског рата,изјавио је Дамњановић и додао да се младим нараштајима треба говорити о догађајима из Првог светског рата и повлачењу срске војске кроз Црно Гору- Албанију и Грчку.  

                                                                                      

Величина слова: