Dokumentarni film o Pločniku
25. januara 2016.
Rodna ravnopravnost u medijima
27. januara 2016.
Prikaži sve

Stare seoske kuće kroz istoriju


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Graditelji%20seoskih%20kuca%201

U galeriji Narodnog muzeja Toplice promovisana je knjiga “Stare seoske kuće i njihova tipologija u opštini Žitorađa”,autorki Ksenije Bunjak i Ksenije Bulatović.

U ruralnim sredinama u Srbiji živi 50 odsto stanovništva,od kojih 20 odsto živi od poljoprivrede. Ovi podaci govore o velikom potencijalu i razvojnom resursu srpskog sela,rečeno je na promociji.

Govoreći o starim seoskim kućama i njihovoj tipologiji u opštini Žitorađa,Ksenija Bunjak je naglasila da su građevine svedoci istorije,običaja i tradicije naroda jedne sredine.

– Najvažniji društveni faktori koji su uticali na razvoj seoske arhitekture bili su istorijsko-politički činioci,struktura porodice,migracija stanovništva,razvoj saobraćaja i infrastrukture. Seoska arhitektura se dugo razvijala spontano. Lokalno stanovništvo predstavljalo je njene tvorce i graditelje. Seoska arhitektura nastajala je i menjala se uz društvene i druge promene,izjavila je dip. arhitekta Ksenija Bunjak i dodala da istraživanja,koja su oni imali u seoskim sredinama,otvaraju pitanja kako usmeriti razvoj ruralnog područja uz oslonac na obnovu i zaštitu graditeljskog fonda.

Po njenom mišljenju jedna od mogućnosti obnove i zaštite graditeljskog fonda jeste razvoj seoskog turizma.

– Danas se sve više govori o problemima sa kojima se susreću sela i ruralna područja u urbanizovanom i globalizovanom svetu. Sama knjiga ukazuje na bogato graditeljsko nasleđe,demografske,ekonomske i druge probleme sa kojima se suočava današnje selo,istakla je ona i dodala da bi pojedine seoske kuće,koje se mogu uvrstiti u graditeljsko nasleđe,trebalo rekonstruisati i sanirati i pretvoriti u male muzeje ili objekte namenjene razvoju seoskog turizma.

Autorke knjige Stare seoske kuće i njihova tipologija u opštini Žitorađa Ksenija Bunjak i Ksenija Bulatović diplomirale su na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu,radile i sarađivale sa mnogim naučnim institucijama i ustanovama u zemlji i inostranstvu,objavile mnogo stručnih radova,autori su mnogih projekata iz oblasti arhitekture,a učestvovale su i na mnogim izložbama i konferencijama u zemlji i inostranstvu.

Graditelji%20seoskih%20kuca%202

Veličina slova: