Humanitarna pomoć Fondacije UNITAS
15. aprila 2013.
Topličanin superligaš
22. aprila 2013.
Prikaži sve

Stražavačka reka dobija uređeno korito


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Uređenje dela korita Stražavačke reke u Prokuplju,od mosta kod objekta „Fiaz-zaštita“ do naselja Mala Guba,biće završeno do septembra 2013. godine,uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES. Ukupna vrednost ovog projekta koji će sprečiti izlivanje reke na okolna imanja u periodu visokog vodostaja i zaštititi priobalje od erozije iznosi 229.000 evra.

Str2

Ovaj deo reke sada je zarastao u šiblje i rastinje,a uz to na ovom mestu nikla je i divlja deponija koja zagađuje okolinu. Stražavačka reka je bujična,pa su parcele koje se nalaze uz njeno korito ugrožene tokom perioda obilnih padavina. Građevinskim radovima biće regulisano rečno korito u dužini od 600 metara,kroz deo grada u kome živi oko 5.000 stanovnika i gde se nalaze Osnovna škola „9. oktobar“ i sportska hala. Obe strane obale i rečno korito biće obloženi kamenom,dok će na dnu reke biti izgrađene pregrade koje služe za zaustavljanje nanosa. Uz to,radovi će obuhvatiti i čišćenje priobalja i rečnog korita.

Str

Predviđeno je da radovi na regulaciji ovog dela Stražavačke reke traju pet meseci,pa se završetak očekuje na jesen. Evropska unija i Vlada Švajcarske preko EU PROGRES-a bespovratno daju 203.943 evra,a 47.847 evra izdvaja Opština Prokuplje. Uz pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske,trenutno se izrađuje i plan detaljne regulacije za neformalno romsko naselje „Mala Guba”,koji će dati plansku osnovu za dalju regulaciju Stražavačke reke do ušća u reku Toplicu.

 

 

 

Veličina slova: