Raspodela podsticajnih sredstava za poljoprivredu
8. februara 2017.
Na Skupštini pčelara uručena priznanja
10. februara 2017.
Prikaži sve

Suzbijaju rad na crno


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 Šef Odseka inspekcije rada za Toplički upravni okrug u Prokuplju,Marija Kostić rekla je da su tokom prošle godine  najveću pažnju posvetili kontroli rada na crno.

– Tako je prilikom kontrola ustanovljeno da je čak 171 lice radilo bez ugovora o radu,da bi nakon inspekcijskog nadzora sa 147 njih bio zaključen ugovor o radu. Prema njenim rečima inspekcija je tokom prošle godine izvršila 1.321 nadzor kojim je bilo obuhvaćeno 22.459 zaposlenih.

inspektorat_02

Iz oblasti radnih odnosa u četiri opštine Topličkog upravnog okruga,Prokuplju,Kuršumliji,Blacu i Žitorađi izvršene su  732 kontrole, bezbednosti i zdravlja na radu 358 ,231 integrisanih kontrola i na zahtev stranaka 111 nadzora.

Pojačani nadzor i primena propisa zaštite na radu od strane poslodavaca doprinela su da tokom prošle godine nije evidentiran ni jedan smrtni slučaj na radu niti kolektivne povrede na poslu.

Inspektori su u prethodnoj godini evidentirali 180 povreda na radu,od kojih 160 lakših i 20 težih.

Inspektori su kontrolisali izloženost radnika duvanskom dimu,ravnopravnost polova u radu,primenu  Zakona o volontiranju i Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu.

– Inspektori su tokom prošle godine podneli 67 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Od strane Prekršajnog suda izrečena je 71 novčana kazna u iznosu od 5,27 miliona dinara,istakla je Kostić i dodala da je saradnja sa nadležnim sudskim organima,načelnikom Topličkog upravnog okruga Nebojšom Vukadinovićem,Policijskom upravom Prokuplja,Poreskom inspekcijom i drugima  bila izuzetno dobra.

Preventivnim  delovanjem,inspektori su doprineli stvaranju pozitivne klime u međusobnim odnosima poslodavaca i zaposlenih i sticanju obostranog poverenja ,kazala je Kostić..

Ona je naglasila  da će i tokom ove godine biti pojačan rad inspektora u svim oblastima,a naročito u oblasti suzbijanja rada na crno i primeni propisa iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.  

 

 

Veličina slova: