„Топлички устанак 1917.-100 година после“
24. фебруара 2017.
Вече патриотских песама
27. фебруара 2017.
Прикажи све

Свечана академија у част топличким устаницима


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

aka%201

Свечанана академија поводом обележавања стогодишњице Топличког устанка,одржана је синоћ у новој згради Дома културе у Прокупљу.

Свечаности којом је започела централна прослава ове велике и значајне манифестације,присуствовао је амбасадор  Краљевине Мароко,народни посланици,начелници управних округа,председници општина,представници Војске Србије,представници Српске православне цркве и грађани.

aka%202

-Широм  Топличког и Јабланичког округа ових дана се низом манифестација обележава стогодишњица Топличког устанка. Сећајући се тих догађаја,поново смо се надахнули поносом на јунаштво и храброст наших предака,који су тада потврдили свој патриотизам,слободољубље и као припадници бројчано малог народа,уписали се се у књигу вечитих страдалника у борби за праведнији и бољи свет. Са изузетним поштовањем поклањамо се сенима жртава јединог устанка у тада поробљеној Европи.Обележавајући стогодишњицу устанка на овако величанствен начин,не само Топлица већ и цела Србија показује да не заборавља и да поштује своју славну прошлост.  Тиме показујемо да смо достојни својих предака и најсветлијих примера из  сопствене историје,рекао је у поздравном говору председник Општине Прокупље Александар Симоновић .

aka%205

На дане који су подарили наду и светло поробљеној Европи,подсетила је доктор историјских наука Божица Младеновић.

-У Топличком устанку историјску улогу имали су „обични,мали људи“,који су постали историјске личности  потпуно несвесно,вођени идеалима слободе  и спремни да жртвују свој живот  да би њихови потомци живели живот достојан човека,а то је значило живети  у слободној и независној држави. Устанак је првенствено био одговор на тадашње прилике,на насиље окупационих власти.  Кап која је прелила био је покушај бугарске регрутације Срба у бугарску војску…. . Чувајмо сећање на Топлички устанак,јединствен и херојски  догађај. Учинимо малу жртву у односу на  њихову велику,зато што су били храбри,зато што су били јаки,зато што нису одустајали,казала је у свом излагању Божица Младеновић.

aka%203

У програму свечане академије учествовао је  Војни ансамбл „Бинички“ на челу са диригентом Игором Митровићем,уметнице Данка Стојиљковић и Даница Крстић,глумци и рецитатори Срђан Живковић,Предраг Славковић,Мирослав Јовић,Дејан Дедић,Предраг Котур и Данило Петровић. Публика је имала прилику да ужива у српским песмама: „Ово је Србија“,„Прелетеше птице ластавице“,„Играле се делије“,„Марш на Дрину“,стиховима „Плаве гробнице“, док су глумци верно дочарали лик Косте Војиновића и Косте Пећанца.

aka%204

Величина слова: