Без панике због сточне болести
14. јуна 2016.
Представници општине обишли сточарска газдинства
16. јуна 2016.
Прикажи све

Свршени основци полажу малу матуру


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

mala-matura-890x395

Полагањем теста из српског језика 900 основаца из Топличког округа данас почиње завршни испит пред упис у средње школе.

У 9.00 часова је почео испит из српског,односно матерњег језика и трајаће до 11.00 часова. Сутра,16. јуна у исто време,свршени основци полагаће тест из математике,а у петак 17. јуна комбиновани тест са питањима из историје,биологије,географије,физике и хемије.

Како истиче начелник Школске управе Нишавског округа Драган Гејо,контроле и надзор су веома јаки,тако да су могућност злоупотребе и грешке сведене на минимум.

– Новина је то што ће ученици имати идентификационе картице са шифрама. Имена неће уписивати на тестове,већ само на картицу коју ће убацити у плаву коверту. Пошто се испит заврши,дежурни наставници тестове са записником односе код директора школе. Након тога долазе такозвани шифранти који шифрују тестове,а потом их засебна комисија прегледа и бодује,истакао је начелник Школске управе Гејо.

Бодови се на крају уносе бланко,без имена и презимена,односно само са шифром у тесту. Након што се заврши трећи дан мале матуре сви тестови се дешифрују и излазе резултати.

Ученици на завршном испиту могу освојити укупно 30 бодова,сваки тест носи по 10 бодова,а успех у школи се бодује са максималних 70 поена. Бодови на основу успеха и са испита се сабирају и на основу тога ће се свршени основци опредељивати за жељене средње школе.

Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 19,а коначни 24. јуна. Попуњавање и предаја листе жеља је 25. и 26. јуна у матичним школама,а упис ученика у првом уписном кругу је 5. и 6. јула. 

Величина слова: