Додељена светосавска признања
27. јануара 2016.
“Плагази” из Шведске у Прокупљу
29. јануара 2016.
Прикажи све

Топлица – слике прошлости


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Film%20Plocnik%201

У Народном музеју Топлице одржана је премијера документарних филмова о археолошком налазишту Плочник,који је снимљен у оквиру пројекта „Топлица,слике прошлости“, који је уз подршку Министарства културе и информисања реализовала медијска кућа Топ новости.

Овај документарни филм говори о временском раздобљу од неолита до чувене Битке на Плочнику 1386. године,када је српска војска поразиле Турке и спречила поход на Европу. У оквиру филма сликовито су испричане историјске чињенице о Плочнику,Мариној кули и Немањиним задужбинама,најзначајнијим културно историјским споменицима у Топлици,који представљају заједничко културно наслеђе општина Куршумлија и Прокупље.

Љубитељи археологије и историје имали су прилику да се кроз покретну слику увере колико је налазиште Плочник значајно и како се развијало,као и да сазнају све о неолитском времену и животу у њему.

– Желели смо да покажемо једну другачију слику,да још мало одшкринемо врата историје. Поред историјских чињеница,желели смо да уз одговарајуће истраживање и саговорнике оживимо ове,некима мање,а некима више познате приче,рекла је Јулка Кузмановић Цветковић,археолог и сценариста филма. Редитељ овог филма је Зоран Цветковић,док је за камеру и монтажу био задужен Марко Ђинђић.

Film%20Plocnik%202

Величина слова: