Братимљење Прокупља и Епона
21. маја 2015.
Пријатељи из Француске на седници Скупштине
23. маја 2015.
Прикажи све

Топлички округ нови члан прекограничне породице


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Bugari%201

Канцеларија за европске интеграције Владе Србије и Министарство за регионални развој и јавне радове Бугарске у Прокуљу су организовали семинар на тему  „Топлички округ као нови члан прекограничне породице ИПА,Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија 2014-2020“. Семинару су присуствовали помоћник директора Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Санда Шимић,шеф заједничког секретеријата Министарства за регионални развој и јавне радове Бугарске Стојан Канатов,председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић,као и представници јавног,привредног,друштвеног и културног живота свих општина Топличког управног округа.

Поздрављајући све присутне учеснике семинара,председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић се захвалио Канцеларији за европске интеграције Владе Србије,Министарству за регионални развој и јавне радове Републике Бугарске,Комисији за спровођење добросуседске сарадње Бугарска – Србија,Регионалној привредној комори Ниш и свима онима који су препознали значај укључивања Топличког округа у прекограничну сарадњу.

– Општина Прокупље,заједно са другим општинама Топличког управног округа,у  задњих годину дана предузела је низ мера и активности да уђе у Програм прекограничне сарадње и ИПА програм Бугарска – Србија 2014-2020. Захваљујући помоћи и разумевању Министарства привреде,Канцеларије за европске интеграције Владе Србије и бугарског Министарства за регионални развој и јавне радове,успело се да сада и општине Топличког управног округа уђу у пројекат прекограничне сарадње,рекао је Пауновић и нагласио да је изузетно велики значај што се и овај део Србије укључио у пројекат прекограничне сарадње.

Bugari%204 Bugari%205

По његовим речима,сада су створене могућности да се реализују идеје,оспособе кадрови за аплицирање и других,озбиљнијих пројекате који су пред нама. Он је подвукао да је један од циљева овог Програма и тај да се помогне Србији у припремама за чланство у ЕУ.

О циљевима,приоритетима,механизмима за прикупљање и оцењивање предлога пројеката,као и буџету говорила је Санда Шимић.

– Од 2004. до 2014. године  на 35 јавних позива било је пријављено 3.598 пројеката. На укупан број пријављених пројеката уговорено је 816 у укупној вредности 91.037.587 евра. Ове пројекте подносиле су здравствене,културне,образовне и научне институције,локалне самоуправе,јавна предузећа,спортска удружења,привредне коморе и други субјекти. У периоду од 2014. до 2020. године,за реализацију многих пројеката у Србији Европска унија,по програму ИПА,планира да уложи 130 милиона евра,изјавила је она и додала да општине Топличког управног округа (Прокупље,Блаце,Житорађа и Куршумлија),када је у питању југ Србије,до сада нису биле укључене у пројекат прекограничне сарадње Бугарска – Србија.

Она је посебно подвукла да је сада на локалним самоуправама да што више направе пројеката од значаја за побољшање живота и рада становништва и да конкуришу код надлежних установа како би се ти пројекти и реализовали.

Све локалне самоуправе и субјекти који желе да аплицирају по програмима прекограничне сарадње добиће упутства како и на који начин да приступе изради пројеката,које све услове морају да испуне и где да аплицирају са тим пројектима.

– Јачање територијалног јединства пограничног региона Бугарске и Србије,одрживост развоја кроз економску и социјалну сарадњу и сарадњу у области заштите животне средине дуж административне границе је један од стратешких циљева прекограничне сарадње,закључила је помоћник директора Канцеларије за европске интеграције Владе Србије Санда Шимић.

О Програму прекограничне сарадње у оквиру инструмената за претприступну помоћ ИПА Бугарска – Србија 2014-2020. говорила је Кристина Ашковић,запослена у Канцеларији за европске интеграције Владе Србије. 

Bugari%202 Bugari%203

Величина слова: