Šansa za srednjoškolce i profesore
23. februara 2017.
Svečana akademija u čast topličkim ustanicima
26. februara 2017.
Prikaži sve

„Toplički ustanak 1917.-100 godina posle“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

naucni%20skup naucni%20skup2

 Narodni muzej Toplice,Institut za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije i Istorijski arhiv Toplice,uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije,zajedničkim snagama su uspeli da posle 20 godina ponovo organizuju Međunarodni skup posvećen Topličkom ustanku,pod nazivom „Toplički ustanak 1917.- 100 godina posle“. Na njemu će učestvovati 40 eminentnih istoričara iz naše zemlje i sveta.

-Pripala je velika čast i našoj ustanovi i  gradu da ugostimo istoričare iz Republike Srbije,Republike Bugarske,Ruske federacije,Republike Srpske,engleske profesore koji rade na univerzitetima u Ujedinjenim arapskim emiratima i Irskoj i srpske profesore koji rade u Hong Kongu i Vijetnamu. Takođe nam je čast što su naši gosti stručnjaci iz prestižnih naučnih i kulturnih institucija u Srbiji,Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane,Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost,Akademije za nacionalnu bezbednost,Instituta za savremenu istoriju Srbije,Instituta za političke studije Srbije,Instituta za noviju istoriju Srbije,Filozofskog fakulteta u Prištini,Pedagoškog fakulteta u Somboru. Sa nama su i istoričar pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu AP Vojvodine,naše kolege iz Zavičajnog muzeja u Paraćinu,Župskom Aleksandrovcu i Aleksincu,kao i Istorijskih arhiva u Vranju i Pirotu i istoričari Niša,Leskovca,Jagodine i Beograda,rekao je otvarajući Međunarodni skup,koji će trajati naredna dva dana u Narodnom muzeju Toplice istoričar kustos Darko Žarić.

naucni%20skup3

Učesnici skupa su istakli da su ratnici iz Topličkog ustanka i 8.767 ubijenih Srba  zaslužili da im se na ovaj način oduže. Ušećem na ovom skupu i prezentacijom  radova istoričari će dati doprinos obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka.

-Mnoge vojske,nepozvane i nedobronamerne su vekovima prolazile ovim krajem,osvajale ga i rušile. Ostajali su ožiljci da stanovnike podsećaju na ono što je nekad bilo. U zborniku koji ćemo objaviti nakon ovog skupa pokušaćemo da osvetlimo neke detalje iz ustanka koji nisu dobro obrađeni. Samo ono što je zapisano ostaće kao trajni trag  u sećanju jednog naroda. Objavljivanjem  u zborniku sačuvaćemo od zaborava,a ono što je već zaboravljeno biće zapisano,naglasio je istoričar i direktor ustanove koja je domaćin ovog skupa  Darko Žarić.

-Naučni skup je uvod u ono što trajno ostaje iza njega,a to je obično zbornik radova,koji kasnije biva objavljen. Učesnici skupa će  moći da se osvrnu na ovaj susret u Prokuplju,na razmenu stavova i mišljenja sa kolegama istoričarima,jer rad na istoriji je kolektivni posao. Niko ne može da obuhvati celokupnu istoriju,svako se bavi  svojom temom,koje često jedna drugu dopunjuju. Ono što je najvažnije jeste stavljanje Topličkog ustanka u međunarodnom kontekstu. Znači šta je značio u širem kontekstu Prvog svetskog rata,mesta Srbije u u njemu,savezničkih planova,vrhovne komande na Solunskom frontu. To su samo neke od tema o kojima će govoriti istoričari ovog skupa,istakao je dr Dmitar Tasić iz Beograda.

On je istakao da je cilj ovog skupa da se pokaže da istorija nije crno-bela,a da je sam Toplički ustanak važan ne samo za Toplicu već i celu Srbiju.

Neki od učesnika skupa „ Toplički ustanak 1917- 100 godina posle“su  dr Nikolaj Aleksandrovič Kopilov docent na Katedri istorije Diplomatske akademije MIP Ruske federacije,dr Jaroslav Valerijanovič Višnjakov profesor na Katedri istorije Diplomatske akademije MIP Ruske federacije,profesor dr Dragan Simeunović Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i vd direktor Akademje za nacionalnu bezbednost,dr Milan Terzić Institut za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije iz Beograda.

  

Veličina slova: