У Прокупљу обележен Дан борбе против AIDS-a
1. децембра 2017.
Нови роман Сибина Шовића
5. децембра 2017.
Прикажи све

Трибина о борби против насиља

tribina%20z%201

У организацији Општине Прокупље и Комисије за родну равноправност Општине Прокупље, у Народном  музеју Топлице одржана је трибина  на тему  „Насиље  једнако злочин“, у оквиру пројекта  „16 дана активизма  борбе против насиља над женама .“

На трибини посвећеној овој веома важној теми говорила је народна посланица Дубравка Филиповски, а из свог угла проблем насиља над женама сагледале су и директорка Центра за социјални рад Снежана Вукадиновић, координаторка  за борбу против насиља ПУ Прокупље Валентина Радић и председница Комисије за родну равноправност и једнаке могућности Биљана Поповић.

Подршку трибини  испред локалне самоуправе пружили су, заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић, чланице Општинског већа Општине Прокупље, Милица Ерић, Маја Ранђеловић и Маја Башић, као и бројни гости, представници школа и васпитно-образовних установа у Прокупљу.

tribina%20z%202

-Србија се на прави начин суочила са проблемом насиља када је усвојила нови закон о спречавању насиља, који се примењује од 1. јуна 2017. године. Око 800 полицијских службеника у 27 Полицијских управа у Србији завршило је  специјалну обуку  за наступање у спречавању насиља у породици. Резултати новог закона су већ видљиви, јер је ове године евидентиран мањи број  жртава насиља, мада је и једна једина жртва велики број, казала је Филиповски.

Она је овом приликом истакла да је од великог значаја сарадња надлежних институција са локалним комисијама и саветима за спречавање насиља, али и прецизна евиденција о насиљу, као и континуирана подршка жртвама.

-Важан корак за жртве насиља треба да буде економско оснаживање са програмима запошљавања у локалним  заједницама. У том циљу је неопходна организација бесплатних едукативних курсева за жртве насиља како би им се омогућио бржи процес  ресоцијализације, стицање нових знања, запошљавање, истакла је Филиповски.

Испред Општине Прокупље присутнима се обратио заменик председника Општине, Мирољуб Пауновић.

 nasilje1

-Локална самоуправа препознала је значај активности  у решавању  проблема насиља и предузела кораке како би смо сви заједно као друштвена заједница направили кораке у правцу сузбијања  овог проблема. У  том циљу смо организовали ову трибину али и многе друге активности и можемо да се похвалимо да Комисија за родну равноправност и једнаке могућности Општине Прокупље делује више од 15 година. Сигуран сам да ћемо заједничком борбом   и едукацијом свих нас, како мушкараца  тако и жена, постићи  добре резултате , како би живели у друштву без насиља. Са овог  скупа треба да пружимо подршку женама и да им поручимо да треба да верују у ефикасност државних органа  и да ће увек наићи на отворена врата локалне самоуправе  како би решиле проблеме на родно заснованом насиљу, рекао је Пауновић.

 Према подацима ПУ Прокупље, ове године  изречено је   212  хитних мера у случају насиља над  женама и од тог броја  за 178 лица изречена је мера забране приближавања жртви насиља, док је за око 30 лица изречена мера удаљавања из стана.

Координаторка за борбу против насиља над женама ПУ Прокупље, Валентина Радић је истакла да примена новог закона о спречавању насиља над женама  омогућује  хитно спровођење мера против насилника и да је то  уствари и најважније. Такође је важно подизање свести о  томе да је обавеза сваког појединца да пријави насиље.

tribina%20z4 tribina%20zz3

Директорка Центра за социјални рад Снежана Вукадиновић је овом приликом истакла да је сарадња свих институција у борби против насиља неопходна и да она треба да траје током целе године.

-Не треба о насиљу говорити само у данима ове кампање. Важно је да сваки појединац  зна да је једини начин за сузбијањуе насиља  отворена и транспарентна борба током целе године, истакла је Вукадиновић .

Председница Комисије за родну равноправност и једнаке могућности Биљана Поповић је нагласила да је ова трибина  посвећена  подизању свести   о препознавању насиља и питању  да ли смо ми као друштво довољно одговорни  да насиље пријављујемо. Ово је само једна у низу активности које Комисија за родну равноправност спроводи у борби против  насиља над женама.

Овај пројекат реализује се сваке године од  25. новембра до 10. децембра  у преко 100 земаља широм света, с циљем  да се укаже на значај препознавања и пријављивања насиља, као и подизања свести о друштвеној одговорности сваког појединца  у борби против насиља.

Величина слова: