Борба против корупције задатак свих органа
23. фебруара 2015.
Завршена обука за завариваче
25. фебруара 2015.
Прикажи све

У циљу очувања матерњег језика


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

cicko%20maternji%20jezik 

Поводом Међународног дана матерњег језика у Основној школи „Ратко Павловић Ћићко“ одржан је јавни час,који је са ученицима другог и седмог разреда припремила професорка српског језика Драгана Петровић,уз асистенцију наставника музичке културе Александра Маринковића и професорке разредне наставе Србијанке Милосављевић.

– Ученици су кроз казивање народних умотворина,певање народних лирских песама и цитате онога што су о потреби очувања српског језика и ћирилице говорили Стефан Немања,Вук Караџић,Исидора Секулић,Никола Тесла,указали на потребу очувања српског језика и ћирилице као обележја националног и културног идентитета,рекла је организаторка овог часа Драгана Петровић. Она је истакла да је за потребе часа урађена и анкета међу ученицима седмог и осмог разреда,али и међу нашим суграђанима.

– Већина ученика се изјаснила да се у комуникацији преко интернета и мобилног телефона служи латиницом,а грађани,углавном припадници средње и старије генерације ћирилицом,додала је Петровићева.

Учесници овог часа урадили су још једно занимљиво истраживање. Они су у главној улици фотографисали излоге продавница,посластичара,банака, кладионица и других радњи и потврдили да су називи у већини случајева исписани латиницом,иако закон прописује да морају бити на ћирилици.

 

Оно што су показала истраживања на нивоу Србије пресликало се и на Прокупље,где ћирилица полако губи битку с налетом латинице,а за то смо сами одговорни и свакога дана треба код сваког појединца да развијамо свест о потреби очувања матерњег језика и писма.   

Величина слова: