Насиље једнако злочин
30. новембра 2017.
Спортски викенд
4. децембра 2017.
Прикажи све

У Прокупљу обележен Дан борбе против AIDS-a

stop%20aids

Поводом обележавања Светског дана борбе против AIDS-a, 1. децембра, волонтери Црвеног крста организовали су низ активности  у сарадњи са Канцеларијом за децу и младе општине Прокупље и неформалном групом „Иницијатива младих“.

 У центру града вечерас ће бити одржана тематска журка , под слоганом „Тестирај се на  HIV, јер важно је да знаш“, која почиње у 9 часова у кафеу Меморис бар.

Учесници ове журке носиће црвене трачице која симболизује подршку и разумевање за људе који живе са вирусом сиде  и шаље поруку да брига и посвећеност борби против AIDS-a сиде треба да траје током целе године.

Светски дан борбе против сиде први пут је обележен 1988. године. Данас је наука доста напредовала у терапији хива и постоје закони који штите  ове особе. Али упркос томе, људи углавном не знају како да  заштите себе и друге од  овог вируса. Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност да хив није нестао, већ да и даље постоји потреба да се победе предрасуде, подигне свест, прикупе средства .

Овај дан је добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију.

Према званичним подацима у Србији тренутно живи 2369 особа инфицираних  HIV-oм а процењује се да још око 1000 особа не зна да је инфицирано. У периоду јануар-новембар 2017. године новодијагностиковано је 105 особа. У истом периоду код 38 особа је новодијагностиковано, док је 9 особа умрло од АIDS-a.

 

Величина слова: