OBAVEŠTENJE-uvid u podatke operatera
11. aprila 2013.
Humanitarna pomoć Fondacije UNITAS
15. aprila 2013.
Prikaži sve

U Prokuplju obeležen Dan prirode


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Preduzeće za zaštitu i unapređenje životne sredine Opštine Prokuplje svečano je obeležilo Svetski dan prirode 11. april na jednom od najlepših mesta u gradu,omiljenom šetalištu Prokupčana, brdu Hisar.

Dan prirode obeležen je kulturno-zabavnim programom u kome su učestvovali osnovci i predškolci,deca kojoj je,prema rečima direktora preduzeća Miroljuba Krasića,ova oaza zelenila i čistog vazduha i najviše namenjena.

krasa2

– Uložili smo velike napore da sa malo para,a mnogo truda i rada,jedno od najlepših mesta u celom topličkom kraju uredimo kako bismo pre svega našoj deci napravili lep prostor za igru,šetnju i zabavu,rekao je Krasić.

On je takođe podsetio da je za samo nekoliko meseci od kada su brdo Hisar preuzeli od Javnog preduzeća Srbija Šume ovde uradili mnogo. Očišćen je i raskrčen prostor od oko 26 hektara i uređena trim staza u dužini od 1,5 km. Radnici ovog preduzeća od ekoloških materijala,drveta i kamena,na ovom prostoru postavili su 21 klupu,25 ekoloških kanti za smeće i duž asfaltiranog puta od podnožja do vrha brda,drvene zaštitne stubiće.

krasa

– Ovih dana uputićemo zahtev Zavodu za zaštitu prirode u Beogradu i u saradnji sa njima pripremiti elaborat,kako bi od ovog prelepog izletišta napravili nacionalni park prirode,rekao je Krasić.

Ministar zdravlja u vreme Kraljevene Jugoslavije dr Aleksa Savić pošumljavanjem goleti od Hisara je napravio pluća grada i lečilište za plućne bolesnike. Tada je izgradio i sanatorijum na vrhu brda,koji je danas pretvoren u turistički objekat.

Poslednjih decenija ovaj rasadnik prirode ugrožen je bespravnom sečom i neodgovornim ponašanjem. Na mnogim mestima čak su se pojavile i male deponije. Preduzeće za zaštitu i unapređenje životne sredine velikom akcijom  uklonilo je deponije,zaustavilo bespravnu seču i Hisaru vratilo stari sjaj.

– Potrudićemo se da odemo i dalje i da ovde napravimo pravi mali raj za decu,izletnike i penzionere,kazao je Krasić i dodao da će u akciji sađenja u toku jednog dana biti posađeno 80 mladica zimzelenog i listopadnog drveća,a do kraja godine planskom sadnjom još 200 stabala. On je objasnio da se svaka akcija sadnje i uređenja planira u saradnji sa stručnjacima za holtikulturu,tako da se prema njihovim savetima biraju i vrste biljaka kojima se Hisar pošumljava.

Ovom prilikom okupljenima na improvizovanoj bini u prirodnom ambijentu,ispred drvene table sa imenom Hisara,predstavnici Preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine održali su i mini predavanje o aktivnostima ekologa na zaštiti prirode i uređenju lokaliteta Prebreza. Direktor Krasić zaslužnim ustanovama i pojedincima,koji su pomogli rad ovog preduzeća,uručio je zahvalnice. U kulturno zabavnom delu programa predstavio se Dečiji hor Doma kulture pod upravom Sanje Stojković i Zorane Lazarević,plesna grupa Predškolske ustanove „Neven“ i recitatori osnovnih škola „Tatko“ i „9. oktobar“.

krasa1

 

Veličina slova: