Почаст јунацима слободарске Топлице
26. фебруара 2016.
Дан више за одбојку
1. марта 2016.
Прикажи све

Ученици поново на школској економији

skolsak%20ekomomija1

 Након зимске паузе ученици Пољопривредне школе Радош Јовановић-Сеља поново су кренули са радовима на сопственој економији.Током данашњег дана ученици који се школују за занимање пољопривредни техничар кренули су са резидбом воћа,док су ученици ветеринарске струке обишли велику фарму крава и јуница Лазар у блачком селу Горња Драгуша.

Захваљујући повољним временским условима са резидбом воћа кренули смо раније у односу на претходне године. Ова резидба обавиће се на површини од скоро осам хектара,рекао је руководилац школске економије Владимир Стојановић и додао да се током резидбе ученици на практичан начин упознају како се овај изузетно важан посао обавља на стаблима шљиве,вишње,брескве,дуње и крушке.

Према његовим речима током резидбе ученици се упознају са правилним стварањем круна код различитих врста воћа,острањивањем сувишних родних и оштећених грана.

Стојановић је истакао да ће радови у пластеницима,у којем се производе разне врсте поврћа,кренути средином марта.

– Половином марта на површини од 4,5 хектара биће засејана луцерка за производњу семена. Сав род са ове површине преузеће позната фирма Семенара из Новог Сада,изјавио је Стојановић и напоменуо да се практичној настави у овој школи из године у годину све више поклања већа пажња.

skolska%20ekonomija2

Директор Пољопривредне школе Небојша Бјелић наглашава да се знање стечено у учионицама и кабинетима проверава и допуњује на школској економији,фармама,угледним пољопривредним домаћинствима и предузећима.

– Ученици ветеринараске струке данас су своју практичну наставу имали на фарми крава и јуница Лазар у блачком селу Горња Драгуша. Током обиласка фарме они су се уверили у каквим просторијама и који услови требају да се испуне за смештај више од хиљаду грла крупне стоке,како се припрема и хране краве и добија квалитетно млеко,изјавио је директор школе и додао да они већ током марта планирају да ученици обиђу блачку фирму Тимотијевић и фабрику Пролом вода”, која послује у саставу Планинке из Куршумлије.

За извођење практичне наставе,посебно када се она обавља ван Прокупља,велику помоћ школа има од локалне самоуправе.

– Захваљујући изузетном разумевању руководства локалне самоуправе, која школи бесплатно обезбеђује превоз,ђаци своју праксу могу да обављају у многим познатим фирмама које се баве пољопривредном производњом и прерадом и у другим општинама,изјавио је Бјелић и нагласио да локална самоуправа и на овај начин показује изузетно интересовање за школовање деце.   

Величина слова: