Završena sezona lova na krupnu divljač
10. februara 2016.
Neophodna zaštita voćnjaka
18. februara 2016.
Prikaži sve

Učesnici obuke predložili osam projekta

projekti%20444

U organizaciji Agencije za regionalni razvoj Slovačke,lokalne samouprave i Unije privrednika,poslodavaca i zanatlija topličkog regiona u Prokuplju je održana obuka za izradu projekata koji se finansiraju iz predpristupnih fondova Evropske unije.

Obuka se vrši u sklopu realizacije Tvining projekata kojeg u Srbiji sprovodi Ministarstvo za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Agencija za regionalni razvoj Republike Slovačke.

Tokom dvodnevne obuke zaposleni u Opštinskoj upravi koji rade na poslovima izrade i implementacije projekata,finansijskim poslovima,civilnog sektora i sindikata mogli su se upoznati sa motodologijama izrade projekata koji se finansiraju iz fondova EU.

– Interesovanje i aktivnosti učesnika obuke premašili su naša očekivanja. Jako je bitno što su tokom obuke učesnici predložili osam projekata koji mogu da se realizuju u lokalnoj samoupravi,rekla je šef Agencije za regionalni razvoj Slovačke Ljuba Pavlova i istakla da su učesnici pokazali veliku kreativnost tokom obuke.     

Prema njenim rečima predloženi projekti odnose se na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za poznate poslodavce,iz oblasti infrastrukture,uređenje korita reke Toplice,rešavanje problema deponije,potencijalnih klizišta,projekti vezani za mlade,sport i druge.

Učesnicima obuke pokazani su primeri izrade dobrih projekata,kao i onih koji nisu mogli da prođu strogu kontrolu investitora.

– U ovom periodu kada Srbija pravi korake ka prijemu u Evropskoj uniji,jako je bitno da učestvujemo u obukama i sticanju novih znanja neophodni za učešće u mnogim projektima koji se finansiraju iz fondova EU,izjavio je predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović i dodao da bi bilo dobro kada bi ovakvih savetovanja i obuka bilo što više u narednom periodu.

Predsednik Unije privrednika,preduzetnika i zanatlija topličkog regiona Zvonko Stojiljković ističe da je neophodno dodatno znanje  i stalna obuka naših ljudi kako bi se upoznali sa mnogim novinama koja se primenjuju u zemljama EU.

– Eksperti Agencije za regionalni razvoj Slovačke u Srbiji sprovode mnoge projekte,kao što je i projekat obuke za izradu projekata po evropskim standardima,izjavio je on i dodao da su osim ove obuke,tokom januara održane dve prezentacije stranih kompanija vezanih za dobijanje električne energije od otpada.

Stojiljković posebno naglašava da se ova obuka kadrova i prezentacija projekata ne finansiraju iz opštinskog budžeta.

     
Veličina slova: