Задруге су у интересу пољопривредника
7. јуна 2017.
Откупна цена вишања још непозната
9. јуна 2017.
Прикажи све

Уметност уочи Великог рата на тлу Аустрије


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

izlozba%201

У сарадњи са аустријским културним форумом Амбасаде Аустрије у Београду,у Галерији Божа Илић отворена је изложба под називом Бујно затишје пред буру”. Ова  изложба открива значајне личности и догађаје у Аустрији уочи Првог светског рата 1914. године.

– У склопу ове изложбе је и  изложба Беч 1814/15 о граду и о конгресу,ауторке Кларалинде Ма- Киршер коју су Прокупчани имали прилике да виде у оквиру манифестације Музеји 10 дана од 10 до 10. Ове изложбе представљају  почетак сарадње прокупачког  музеја са Амбасадом Аустрије у циљу промоције уметности и стваралаштва народа ове европске земље,рекао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић и додао да се нада да ту сарадњу у наредном периоду прошире и на друге области .

Према речима историчара уметности Драгана Поповића ова изложба говори о великим променама у свим областима живота уочи Великог рата на простору Аустрије.

– У ретроспективи се године уочи Првог светског рата често приказују као затишје пред буру. Супротно том клишеу Аустрија је у том периоду преживела узбудљиву фазу током које су наступиле нагле промене у музици,архитектури,сликарству,вајарству и другим областима,рекао је Поповић истакавши да су се те промене рефлектовале и имале утицај на развој уметности и у другим европским земљама.

У каталогу изложбе,поред осталог,наводи се да се пуно тога догодило на крају 1913. и почетку 1914. године али да се све то не може мерити са жељом света за миром. Тако да не чуди да су се све новогодишње жеље једног од највећих немачких и европских  песника и књижевника,Рајнер Марија Рилкеа  за 1914.,1915.,1916.,1917. и наредне године свела на једну једину реч Мир”.

Изложбе Бујно затишје пред буру и Беч 1814/1815 о граду и о конгресу Прокупчани могу да виде у наредне две недеље.

izlozba%202  

Величина слова: