Sanacija rupa na gradskim ulicama
26. avgusta 2014.
Stihovi za Drainca
28. avgusta 2014.
Prikaži sve

Uručena nagrada „Drainac“ Milošu Jankoviću


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSC_2417 DSC_2443

Pesnička manifestacija Drainčevi susreti nastavljena je polaganjem venaca na spomen bistu Rada Drainca,gde su pesnici kazivali stihove u čast najvećeg topličkog pesnika.

Ovogodišnji laureat pesnik Miloš Janković nagradu „Drainac“ dobio je za zbirke pesama „Opsenarnik“ i „Melemnik“,a priznanje mu je uručio predsednik Skupštine opštine Prokuplje Radoslav Mihajlović.

– Naše Prokuplje je privilegovano zato što književna porodica laureata Drainčeve nagrade postaje sve veća. Nju su dobijali najpoznatiji srpski i jugoslovenski pesnici. Kada u svom gradu imate priliku da uručite nagradu takvog formata,onda je to izuzetna čast i privilegija,rekao je Mihajlović.

– Među autorima koji su se pojavili devedesetih godina 20. veka,Miloš Janković je jedan od najizrazitijih pesnika,koji se izdvaja ne samo kvalitetom svoga dela,već i brojem objavljenih knjiga. On je pesnik „velike energije i raznolikih interesovanja“,„pesnik promena“,koji je antologijsku izrazitost u savremenom srpskom pesništvu,u vezanom i slobodnom stihu,ostvario u domenima otadžbinske lirike,potom angažovane u jedinstvenom poetskom projektu duhovno-religijsko-otačaske poezije bogoslovske inspiracije,rekao je predsednik žirija za dodelu nagrade „Drainac“ dekan Filozofskog fakulteta u Nišu prof. dr Goran Maksimović.

Prema navodima žirija Janković je ispisao stihire iliti „lirske hagiografije“ pravoslavnih svetaca za svaki dan u godini i sačinio „pravi religiozni spev“. 

– Trećim segmentom svog pevanja istinski se približio Drainčevom poetskom modelu,gde autor „portretiše“ svekoliki pesnički i današnji svetski civilizacijski udes. U toj liniji naročito je isprednjačio istinski roman u stihovima „(Ne)zvani gosti“,gde se,uz pesnikove savremenike Slobodana Stojadinovića Čudea i Andreja Jelića Mariokova,javlja Drainac lično,obrazložili su članovi žirija prof. dr Goran Maksimović,Miljurko Vukadinović i Dragan Barjaktarević navodeći razloge zbog kojih je pesniku Milošu Jankoviću pripalo ovo veliko i značajno priznanje.

Susreti su nastavljeni u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“ promocijom knjige „Susret na raskršću“ autora Blage Dimitrove i Jordana Vasileva. O knjizi je govorio književnik Ivan Ivanović istakavši da je njeno objavljivanje veliki praznik same biblioteke,ali i topličkog izdavaštva. 

Veličina slova: