Европски ПРОРГЕС финансира нове пројекте
26. августа 2016.
Награђени са Федеса отпутовали у Јагодину
30. августа 2016.
Прикажи све

Уручена награда „Драинац“

Drainac%201 Drainac%202

Књижевна манифестација  „Драинчеви сусрети песника“,47. по реду,после дела програма који је одржан у мају месецу,настављена је данас традиционалним полагањем цвећа на бисту Рада Драинца. Лауреат овогодишње песничке награде „Драинац“,песникиња Гордана Ђилас и некадашњи добитник исте Дане Стоиљковић,говорили су своје стихове у част овом великом топличком песнику.

Песникињи Гордани Ђилас награду „Драинац“  уручио је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић,у присуству већнице за културу Милице Ерић,песника овогодишњих сусрета,али и бројних љубитеља Драинчеве поезије.

– Ова награда пружа нам могућност да будемо више од оног што јесмо и да у заједнички мозаик унесемо део поетске магије,у нади да ће онај који долази додати нове звуке и боје и желети да нас њима дарива,у сталном трајању и присној повезаности,рекла је добитница награде Гордана Ђилас беседећи о великом Драинцу. Она је истакла да за њу Драинчева поезија има снагу и привлачност једнако као и његова личност.

Drainac%203

– Драинац је веровао да поезија има снагу да лечи. Песма без наслова,која почиње стиховима „Глад ми је бескрајна,а руке вечно празне“ је стих о животу који нам измиче,то су тренуци које не можемо задржати,јер све је у сталном покрету и промени. Ови заумни стихови нас прате и живе у нама,пробуђени,захваљујући Драинцу,попут бајалице,попут одговора на сва тешка животна питања. У том измицању остаје нам поезија која нам дарива духовност као највишу одбрану од свих настојања да нас дезинтегришу и онерасположе пред животом,нагласила је Ђилас.

Председник жирија за доделу награде „Драинац“ Горан Максимовић је рекао да добитница овогодишње награде ствара дуже од три деценије,али не спада у ред наметљивих стваралаца,иако је у књижевним круговима њен рад веома познат,процењиван и тумачен.

Drainac%205

– Овом наградом поезија Ђиласове добила је најзначајнију димензију,а њена награђена збирка представља право задовољство за посвећене читаоце поезије. Појам северног ветра у њеној збирци може се читати на различите начине. Он је сведен на хладноћу и безосећајност савременог света,где постоји само борба,али не и блискост. Симболика њеног северног ветра води до пута којим треба да се дође до смисла постојања,нагласио је председник жирија за доделу награде „Драинац“ Горан Максимовић.

Он је подвукао да песникиња Гордана Ђилас улази у ред најзначајнијих савремених стваралаца на српском језику,са поетиком која се наслања на песничке токове блиске лирским опредељењима Драинца.

Песнички сусрети биће настављени вечерас у 18 и 30 у Народном музеју Топлице,када ће Максимовић одржати „Беседу о Драинцу“,а потом ће бит представљена антологија „Драинчеви песници“.  

Drainac%204

Величина слова: