Održano takmičenje u plivanju
20. jula 2017.
Završene ovogodišnje slavske svečanosti
22. jula 2017.
Prikaži sve

Uručena priznanja sa imenom Svetog Prokopija


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

p1

 

 Centralni deo obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije održan je u galeriji „Boža Ilić“ uručenjem Plakete i pohvalnica sa imenom sveca po kome naš grad nosi ime,Sveti Prokopije.

Pre samog uručenja ispred galerije je održan kulturno-umetnički program u kome su učestvovali članovi folklornog ansambla „Abrašević“ i glumci amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“ sa odlomkom iz predstave „Majstor i Margarita“.

p22 p2

Deo ovog programa bila je i retrospektivna izložba slika sa kolonije „Boža Ilić“. Slavskim  svečanostima u galeriji „Boža Ilić“ prisustvovali su Njegovo preosveštenstvo vladika Teodosije,predstavnici Rusko-srpskog prijateljstva predstavnici Ministarstva odbrane,gosti iz Slovenije,načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović,predstavnici Opštine Prokuplje,vojske,crkve,javnog života Prokuplja i Toplice i brojni građani. 

p3 p4

-Slaveći ovaj dan mi čuvamo duhovnost našeg naroda,hrišćanske vrednosti i pripadnost vrednostima koje želimo da ostvarimo. Slava je najuzvišeniji događaj u životu svake porodice,pa i ove naše gradske. Danas smo ovde okruženi prijateljima,ljudima sa kojima delimo zajedničke želje za napredak i uspeh cele naše zajednice. Ovo je prilika za sve nas da se pokažemo kao dobri i srdačni domaćini,da promovišemo naš kraj,a ujedno i da pokažemo koliko vredimo,rekao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović pozdravljajući svoje sugrađane i goste.

p5 p6)

On je dodao,da slaveći našeg zaštitnika grada Svetog Prokopija,po kome naš grad i nosi ime,čuvamo naše korene i poštujemo prošlost,a uspravno gledajući u budućnost usvajamo nova znanja,kako bi gradili našu zajednicu po najvišim evropskim i svetskim standardima.

p7

-Želim da istaknem da se lokalna samouprava sve vreme trudi da ostvari napredak i da su vidljivi rezultati koji o tome svedoče. Poboljšana je putna ifrastruktura,ulažemo u  poboljšanje vodosnabdevanja,trudimo se da obnovimo celokupnu infrastrukturu na gradskom i seoskom području naše opštine. Ponosimo se time što su  naše škole,u kojima se stiče znanje,budućnost našeg grada,obnovljene,i što naša deca sada imaju mnogo bolje uslove za učenje. Ulažemo napor da obezbedimo nova radna mesta i da tako omogućimo bolji život naših građana,posebno mladih,kako bi zaposlenje našli u svom rodnom mestu,istakao je predsednik Simonović.

Njegovo preosveštenstvo vladika Teodosije je na ovaj važan dan Prokučanima poručio da im Gospod podari ono što će im koristiti da budu dostojni slavnih predaka.

p11 p12

-Nemojte zaboraviti ko ste i gde idete. Ne zaboravite istoriju,ali znajte svoj cilj u budućnosti. Borite se za pravdu bez obzira na sve,jer ako tako činite Gospod vas neće ostaviti,a ne ostavljajte ni vi njega. Svenarodna litija je ovaj praznik učinila jedinstvenim,a to opet kazuje kolike su vrednosti sveca koga ovaj grad slavi. Ostajte u zdravlju i ne zaboravite duhovne i pravoslavne vrednosti,naglasio je vladika Teodosije.

p8 p88(1)

I ovogodišnji domaćin slave Vladeta Stanković je pozdravio prisutne poručivši da je ovaj i ovakav način obeležavanja gradske slave  primer za mlade koji treba istim putem da krenu u ostvarivanju pravih vrednosti i uz zaštitu sveca Svetog Prokopija.

Na sam dan gradske slave,21. jul,Opština Prokuplje u saradnji sa Crkvom Svetog Prokopija dodeljuje Plaketu i pohvalnice. Ova priznanja dobili su oni koji su najviše učinili  za razvoj naše opštine,dajući lični primer kako pojedinac može svoje znanje da usmeri na opšti interes.

p9 p99

 

Ovogodišnji dobitnik priznanja Opštine Prokuplje,Plakete Sveti Prokopije jeste Prokupčanin Boban Petrović,koji je zaposlivši veliki broj svojih sugrađana u svojim poslovnim jedinicama pokazao brigu o svom gradu u ekonomskom smislu,a  brojnim donacijama i podrškom mladih u ostvrivanju ideja i realizaciji projekata pokazao da je uvek spreman da pomogne kada se radi o opštem dobru.  

Ove godine pohvalnice su dobili prokupački Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“,Topličanin Ratomir Timotijević Tim i Javno preduzeće „Putevi Srbije“,kao i posthumno fotoreporter Službe za odnose sa javnošću Opštine Prokuplje Dragi Stojković. 

U obrazloženju prema kome su dodeljene pohvalnice između ostalog stoji da je Dragi Stojković svojim radom,zalaganjem i moralnim vrednostima zaslužio da ponese priznanje sa imenom sveca,jer je radeći kao fotoreporter punih 20 godina radio na afirmaciji opštine Prokuplje i topličkog kraja. Beležio je fotografijom najznačajnije momente,koji su zahvaljujući njemu ostali trajan istorijski dokument. On je bio pravi hroničar,a svojim predanim odnosom prema radu,humanošću i ljubavlju za kraj u kome se rodio i živeo s prarvom je zaslužio priznanje sa imenom sveca. Pored svog velikog doprinosa za opšte dobro u informisanju,on je svojim ljudskim osobinama davao primer kolegama,koji su imali sreće da ga poznaju i rade s njim.

Ratomir Timotijević Tim više od decenije kao donator pomaže ustanovama kulture u Prokuplju,kao i topličkim piscima i umetnicima. Finansirao je obnovu Drainčevog spomenika na Novom groblju u Beogradu,postavljanje Drainčeve spomen ploče u Udruženju književnika takođe u Beogradu i inicirao akciju za postavljanje Drainčeve biste na Kalemegdanu. Donator je mnogih kulturnih programa koje su Prokupčani imali u srpskoj prestonici.

Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“ tokom cele godine svojim programskim aktivnostima obogaćuje život Prokuplja i svojim sugrađanima pruža različite likovne,književne i pozorišne sadržaje kakve imaju samo  veći kulturni centri.

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ nastoji da poboljša saobraćajne infrastrukture u Prokuplju,a samim tim i uslove života svih stanovnika Prokuplja.

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je ovom prilikom vladiki Teodosiju  i predstavnicima Rusko-srpskog prijateljstva uručio poklon knjige u znak sećanja na ovaj važan dan za Prokuplje i njene građane.  

Slavske svečanosti se završavaju večeras koncertom muzičkog sastava „Garavi sokak“ sa početkom  u 21 sat.   

  

  

Veličina slova: