Škole obeležile đačku slavu
25. januara 2013.
Prijave za bespravnu seču drva
29. januara 2013.
Prikaži sve

Uručene Svetosavske povelje


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

U prisustvu sveštenstva crkve Svetog Prokopija,predstavnika Opštine Prokuplje i velikog broja gostiju u parohijskom domu,načelnik Topličkog okruga Srđan Jordačijević ovogodišnjim laureatima Ratku Zečeviću,dr Draganu Diniću i Žikici Jovanoviću,uručio je Svetosavke povelje.

DSC_7244_resize

– Primajući Svetosavsku povelju iz ruku načelnika Topličkog okruga,ispunjen sam ponosom što nagradu primam u drevnom hramu jerusalimskog velikomučenika,čije ime nosi ovaj grad. Nema danas ni jedne naše crkve čija istorija broji hiljadu godina. Zato crkva Svetog Prokopija označava najvišu svetinju našu i najveći naš nacionalni hram. Ova nagrada mi veoma znači,jer nosi ime Svetog Sav,čija je ličnost satkana od velikih podviga i žrtve svetitelja,koji je umeo da večno sjedini sa praktičnim i da svoje sunarodnike uvede u tajne vere,podvižući ih istovremeno i privredno – rekao je Ratko Zečević zahvaljujući se na nagradi i dodao da je Sveti Sava skladom duha i materije,ličnog unutrašnjeg podviga i javnog dela,jednom za svagda jevanđeljskim kvascem preobrazio srpsku kulturu,prosvetu,zdravstvo,zakonodavstvo i celokupni život Srbinov.

Dobitnik Svetosavske povelje za doprinos u zdravstvu dr Dragan Dinić se zahvalio svima koji su ga predložili za ovo priznanje,ističući da je u vreme društvenih turbulencija,kada je sve prisutnija kriza morala i poremećen sistem vrednosti,jedini ispravan put kojim treba ići put Svetosavlja.

DSC_7252_resize

– Za mene je ova povelja potvrda da sam dobro radio,ali je i podstrek da tako nastavim – podvukao je Dinić.

Za najmlađim dobitnikom Svetosavske povelje Žikicom Jovanovićem su brojne nagrade sa filmskih festivala u našoj zemlji i svetu,ali mu je kako kaže ova posebno draga,jer ju je dobio od svog grada i svojih sugrađana.

– Zahvaljujem se najpre ljudima sa kojima radim filmove,nas zajedno veže velika i iskrena ljubav prema pokretnim slikama – naglasio je on i zahvalio se na Svetosavskoj povelji,jer pored počasti ona za njega predstavlja i podstrek za dalji rad.

Svetosavsku povelju u Prokuplju od 1994. godine dodeljuje Toplički okrug za izuzetan doprinos u kulturi,prosveti,veri i zdravstvu.

DSC_7178_resize

Veličina slova: