Млади таленти одушевили публику
25. децембра 2017.
Новогодишњи поклони ученицима
27. децембра 2017.
Прикажи све

Усвојен буџет за 2018. годину


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

На седници Скупштине Општине Прокупље, последњој овогодишњој, као најважнија тачка дневног реда усвојен је будџет за наступајућу 2018. годину у износу од  1.824.768.635 динара.

За нови буџет је речено да је и штедљив, објективан у складу са могућностима али и  развојни јер су њиме предвиђена даља улагања у путну мрежу, инфраструктуру, школство, здравство и све друго што грађани од актуелне власти очекују.

skupstina%20izvestaj1 skupstina%20izvestaj2

Интересантно је да су опозициони одборници Демократске странке (ДС) на почетку заседања предложили  да се усвајање буџета  скине са дневног реда заседања што је председник Општине Прокупље Александар Симоновић окаректерисао као покушај диверзије и лоших намера јер би не усвајање буџета у законском року повукло санкције и новчано коштало грађане Прокупља.

Демократе су се укључиле у полемику која је на дневни ред дошло упознавање са пресудом Привредног суда у Београду по коме је Општини дошло на наплату 202 милиона старих дуговања из 2008. и 2009. године када је на власти била ДС а након оптужби да су за то одговорни од стране владајуће СНС четворо одборника ДС напустило је скупштинско заседање. 

skupstina%20ivestaj3

-Захвални смо председнику Србије Александру Вучићу, председници Владе Ани Брнабић и министру финанасија Душану Вујовићу за помоћ који су нам пружили, а за то је најзаслужнији народни посланик из нашег краја Дарко Лакетић који се својски заузео да се Општини Прокупље помогне да изађе из великог проблема због заосталих дуговања из претхопдне власти, рекао је за скупштинском говорницом председник Општине, Александар Симоновић. 

-Обећао сам грађанима Прокупља да ћу оформити стручну комисију која ће да прегледа сву документацију из тог периода и установи личну одговорност оних који су грађане Прокупља толико задужили да се ми ето неколико година бавимо само враћањем дугова које су они несавесно направили, казао је Симоновић. 

Он је истакао да је ових дана та комисија већ дошла до фрапантних података о невероватним  милионским улагањима у поједине мостове и путеве у време када је велики  дуг Дирекције за изградњу од 600 милона динара настао и додао да ће са свим тим бити упознати истражни и судски органи. 

skupstina%20iyvestaj%205

Говорећи о дуговањима после 2 000. године Симоновић је подсетио да се она односе и на узимање кредита за изградњу Бид зоне који ће Општина морати да враћа до 2020. године, затим дуга од 200 милиона тадашњег Комуналног предузећа и непотребно прекомерно запошљавање  у локалној самоуправи.

Образлажући буџет за наредну годину Симоновић је нагласио да ће захваљујући Влади Србије Општина Прокупље по први пут 2018. године бити  раздужена и без оптерећења моћи да се позабави улагањима у важне виталне сегменте општине који ће грађанима омогућити да лепше и удобније живе. 

-Наставићемо са улагањима у путну и комуналну инфраструктуру како у граду тако и на сеоском подручју и за то смо планирали средства у износу од близу 46 милиона динара, казао је председник и додао да су велика средства у буџету планирана за основно и средње образовање у износу од 86.887.300 динара као и нешто више од 122 милиомна за Предшколску установу Невен.

skupstna%20ivestaj33 skupstina%20izvestaj4

Дом здравља је сагледан са 13 милиона динара а Центар за социјални рад са осам милиона . За културу је у новом буџету опредељено 105 милиона а за туризам нешто више од 65 милиона. 

-Велика средства издвојили смо за израду пројектне документације као помоћ нашим установама које конкуришу за средства код ресорних министарстава. Тако је 10 милиона опредељено за пројекат реновирања Опште болнице "Др Алекса Савић" у Прокупљу, подвукао је Симоновић .

Он је такође нагласио да је велику подршку у буџету за наредну годину добила и пољопривредна производња као и јавно комунално предузеће „Хамеум“ које ће захваљујући Општини добити нове савремене машине. 

Председник је рекао да ће Општина и у наредној години велику пажњу и подршку давати најбољим студентима и ђацима из наше општине.

Велику пажњу одборника привукло је излагање председника Општине о раду Општинског Већа и свему оном што је урађено у протеклом периоду. 

Говорећи  о протеклом раду Симоновић је рекао да је имао одличан тим који је показао да се преданим радом може много учинити за унапређење свих сегмената друштва.

Захваљујући им на сарадњи председник је пожелео да им и наредна година буде тако радна и успешна а свим одборницима и грађанима Прокупља зажелео много успеха и среће у Новој 2018 . години. 

Поред народног посланика Дарка Лакетића, чланова Већа, помоћника председника Општине  и многобројних одборника за скупштинском говорницом више пута нашао се и начелник Топличког Округа Небојша Вукадиновић који је имао само речи хвале за рад Скупштине, Општинског већа и свега постигнутог у овој и пожелео им још више инвестиција и успеха у наредној години . 

Величина слова: