Velika naučna žurka u Pločniku
19. maja 2016.
Marija Timotijević očarala Prokupčane
23. maja 2016.
Prikaži sve

Velika naučna žurka u Pločniku

 PLO_NIK%20DECA%20prva

Narodni muzej „Toplice“ i  Tehnička škola „15. maj“ u Prokuplju,organizovali su Veliku naučnu žurku koja  je u Arheo parku „Pločnik“ okupila oko 300  učesnika.

Nakon dobrodošlice u neolitsko selo,koje je učesnicima poželela  Julka Kuzmanović – Cvetković arheolog,održano je predavanje o neolitu,kao i praktično pokazivanje izrade tkanine i predmeta od gline,spremanja neolitskog hleba,topljenje rudei niz sportskih aktivnosti,kao što je skakanje iz mesta u dalj,bacanje kamena s ramena,preskakanje lijane .

PLO_NIK%2010 PLO_NIK%20DECA%201

-Cilj je da se zabavimo i na autentičan način predstavimo život u neolitu.Ovo je prva aktivnost u ovoj sezoni Arheo parka Pločnik,organizovana u saradnji sa nastavnikom matematike Tehničke škole „15. maj“,Slađanom Trajković. Današnje druženje sa učenicima i nastavnicima,kao i svima koji žele da ovaj dan provedu u neolitu,trajaće do 22 časa,kazala je Julka Kuzmanović –Cvetković . 

U okviru programa predstavljena je knjiga  „Vinča-znamenje bogova“,autora Ivana Drajzl,održana su i  naučna predavanja iz oblasti fizike,astronomije i arheologije.

Gosti iz Prilepa,učenici SOU „Orde Čopela“,koji su ovde po prvi put,izrazili su veliko zadovoljstvo što im je omogućeno da prisustvuju  ovim nesvakidašnjim aktivnostima.
-Veoma mi je drago što ćemo  se družiti sa vršnjacima iz Prokuplja,koji su nas srdačno dočekali. Vaš grad je veoma lep a domaćini su izuzetno gostoprimivi,rekla je Sara Trajkoski. Hristijan  Garandžov,takođe iz Prilepa kaže da je ovo za njega izuzetan doživljaj.Uzbuđen je što će tokom dana imati priliku da doživi neolitsko doba i da to iskustvo podeli sa vršnjacima iz Srbije.

Pored organizatora,Narodnog muzeja „Toplice“ i Tehničke škole „15. maj“ u Prokuplju,održavanje Velike žurke u Pločniku,koja je organizovana u okviru manifestacije „ Deset dana od 10 do 10“,pomogli su „Planinka „ Kuršumlija,  ŠOSO „14. oktobar“ Niš,Poljoprivredna škola „Radoš Jovanović Selja“ Prokuplje i Centar za obuku vozača „Smer“ Prokuplje.

 

 

 

 

Veličina slova: