Aktivnosti na formiranju industrijske zone
25. januara 2017.
Republički, skupštinski odbor zaseda u Prokuplju
27. januara 2017.
Prikaži sve

Velika potražnja za ogrevom


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 drva

Januarski ledeni dani uslovili su veću potrošnju ogrevnog drveta u odnosu na prethodne godine. Jesenja cena kubnog metra od 3.600 sada je skoro duplirana i kreće se od 6.000 do 7.200 dinara.

Ovoliku cenu prodavci traže zbog izuzetno velike potražnje,a male ponude.

– Očigledno je da je najveći broj građana očekivao blagu zimu i manju potrošnju drveta kao što je to bilo u prethodnih nekoliko godine. Dugotrajne niske temperature znatno su povećale potrošnju i smanjile zalihe drveta tako da je potražnja u poslednjih nekoliko dana izuzetno velika,ističu prodavci i naglašavaju da građani najčešće kupuju po dva kubna metra.

Šef Šumske uprave u Prokuplju Ivan Pavlović ističe da cena jednog prostornog  metra sa PDV u šumi ,bez utovara i prevoza,iznosi 3.010,70 dinara i da Srbija šume ovu cenu ne menja već dve godine.

Seča šume kojim gazduje ovo javno preduzeće zbog visokog snega na pojedinim mestima je obustavljena.

I potražnja uglja veća je u odnosu na prethodne godine.

Članovi Udruženja penzionera Prokuplja kupovali su na odloženo plaćanje drveni ugalj po ceni od 7.400 dinara po toni. Na ovaj način oni su kupili 350  tona uglja.

Na stovarištu Oganj-plam kod Železničke stanice cena jedne tone uglja,zavisno od vrste,iznosi 8.900 do 16.400 dinara.

 

– Iako je potražnja uglja premašila sva očekivanja,ovog energenta na stovarištu ima u dovoljnim količinama. Sada se najčešće kupuje u džakovima po 200 kilograma tako da,zavisno od vrste uglja,cena iznosi 2.000 do 3.200 dinara,izjavio je vlasnik stovarišta Saša Krivokapić i dodao da oni,i pored izuzetno velike potražnje,cenu uglja nisu menjali već pet godina.   

Veličina slova: