Zbog radova deo Berilja bez struje
7. avgusta 2017.
Rok preobraženje na gradskom bazenu
9. avgusta 2017.
Prikaži sve

Velika zainteresovanost za predavanja

 Polj%20svatodavci%201

Savetodavci Poljoprivredno stručne službe Prokuplje održali su predavanja u mesnim kancelarijama u Gariću i Žitnom Potoku prošle nedelje.

Posećenost poljoprivrednih proizvođača je bila velika,a oni su iskoristili ovu priliku i pitali savetodavce sve što ih interesuje u vezi sa svojim zasadima. Učestvujući aktivno na ovim predavanjima pokazali su zaineteresovanost i za razvoj poljoprivrede u našoj opštini.

Teme o kojima su govorili savetodavci  PSS Prokuplje bile su „Đubrenje voćnjaka uz hemijsku analizu zemljišta“,„Bezbedna primena sredstava za zaštitu bilja“,„Razvoj zadrugarstva u Topličkom okrugu“,zatim „Higijena muže“,„Zaštita šljive od biljnih bolesti“ i „Razvoj voćarske proizvodnje u ruralnim područjima“.

Savetodavci PSS Prokuplje Dejan Tonić,Snežana Jović i Duška Petrović ukazali su na brojne mogućnosti kojima se mogu unaprediti poljoprivredne kulture.

U domenu voćarstva ukazano je na mogućnost razvoja voćarske proizvodnje uz važnost hemijske analize zemljišta,jer se prema rečima savetodavaca,  samo sa urađenom hemijskom analizom može pravilno i u potrebnim količinama đubriti i odabrati prava đubriva za zasade.

U domenu stočarske proizvodnje razgovaralo se o higijeni prilikom muže,a kada je reč o zaštiti bilja savetodavci su ukazali na razvoj bolesti u zasadima šljive i višnje. Preporučili su i određenu zaštitu,kao i način rukovanja prilikom tretiranja zasada i savetovali gde da se odloži ambalaža posle zaštite.

Pored ovih uvek aktuelnih tema,prisutne je zanimao i razvoj zadrugarstva u Toplici,a zbog velike zainteresovanosti poljoprivrednih proizvođača,savetodavci su već zakazali predavanja i u blačkoj i žitorađskoj opštini.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Prokuplje ističu da će stručne savete dati svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije Topličkog okruga i da im se oni mogu obratiti kako bi dobili i informacije o podsticajima Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede. Ova Služba se nalazi u ulici Vasilija Đurovića Žarkog u Prokuplju.

 

 

 

Veličina slova: