Активности на формирању индустријске зоне
25. јануара 2017.
Републички, скупштински одбор заседа у Прокупљу
27. јануара 2017.
Прикажи све

Велики потенцијали за сарадњу Прокупља и Хемнеса

prijem%20%201 prijem2

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић,са својим сарадницима,замеником Мирољубом Пауновићем и члановима Општинског већа,примио је госте из Норвешке,градоначелницу комуне Хемнес Кристине Троне и заменика начелника Ролфа Фјелестада.

-У госте су нам дошли пријатељи из комуне Хемнес,како бисмо унапредили већ добре пријатељске односе,започете давне 1985. године. Потрудићемо се да будемо добри домаћини и покажемо нашим гостима у наредна два дана оно што их највише интересује у нашем граду. То је пре свега како функционишу наша обданишта,те ћемо заједно са њима посетити Предшколску установу Невен,али и Дом ученика средњих школа. Са задовољством ћемо им показати и нашу винарију у Гојиновцу,највећу на Балкану,али и Народни музеј Топлице,где ћемо их кроз тамошње поставке упознати са историјом којом се поносимо,рекао је председник Општине Прокупље Александар Симоновић.  
prijem3 prijem44
Он  је додао да  ова пријатељска посета званичника комуне Хемнес има за циљ и будућу економску сарадњу.
 -У понедељак смо имали сусрете и у амбасади Краљевине Норвешке у Београду,где нам је речено да су ове године издвојена знатно већа средства него претходних година за пројекте. Као општина која је побратим са једном општином у Норвешкој имамо предност при конкурисању и намера нам је да ту предност и искористимо,подвукао је Симоновић.
Званична делегација комуне Хемнес је овом приликом истакла да се веома обрадовала позиву  да дође у пријатељску,братимљену општину и да је  управо овај долазак прилика да се крене изпочетка и пријатељска сарадња подигне на виши ниво.
-Познајем доста Срба који раде у нашој општини у Норвешкој. Они су врло вредни,способни и пријатни људи. Имала сам велика очекивања пре самог доласка у вашу земљу и ваш град  и веома сам задовољна самим пријемом и гостопримством. Сасвим сам сигурна да ће тако бити и током даље сарадње на свим пољима која ће бити од користи и вашим и нашим суграђанима,рекла је на пријему градоначелница комуне Хемнес Кристине Троне.
norvezani%20rale%20
 
Она  сматра да ће се ипак највећи потенцијал осетити у културној сарадњи и размени у којој је,како каже,најбоље укључити младе,јер они су управо ти који ће даље у будућности носити причу пријатељства и неговања добрих односа ова два побратимљена града.
-Најбитније је проносити добру слику Србије у Норвешкој и обрнуто,али и у свету. Наше пријатељство је успело да буде сачувано кроз веома дуг временски период,али и велику удаљеност наше две земље,те га из тог разлога треба неговати кроз све видове сарадње. Сад смо ми у гостима код вас,али се надамо да ћете и ви убрзо посетити наш Хемнес. Добра прилика и повод за то биће обележавање 75. година од када су први интернирци отишли у Норвешку,подвукла је градоначелница комуне Хемнес Кристине Троне. 
Величина слова: