Ambasadori i ministri gosti predsednika Opštine
27. februara 2017.
Besplatna podela sadnica
1. marta 2017.
Prikaži sve

Venci na spomenik Kosti Vojinoviću


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

toplicki%20cuvari%20tradicije toplicki%20cuvari%20teadicije2

Povodom obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine pukovnik u penziji Ljubomir Marković,  delegacije  udruženja iz Prokuplja,Vranja,Bojnika,Kikinde,Požarevca,Leposavića,Blaca,Užica i drugih gradova u Prokuplju su položili vence na Spomenik legendarnom heroju Kosti Vojinoviću i palim žrtvama Topličkog ustanka.

Govoreći o ustanku predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912 -1920. godine Prokuplja Rafajlo Joksimović istakao je da je ustanak u Toplici bio jedini u porobljenoj Evropi.

-Zločini  okupatarske vojske tokom Prvog svetskog rata i pokušaj mobilizacije Srba za bugarsku vojsku doveli su do narodnog nezadovoljstva i ustanka pod vođstvom legendarnih heroja Koste Vojinovića i Koste Pećanca. Tokom ustanka ubijeno je više od 8.700 osoba,izjavio je on i podvukao da su bugarski okupatori nakon krvavo ugušenog ustanka ubili blizu 20 hiljada ljudi,žena,staraca i dece.

On je naglasio da je izuzetno značajno što su se u obeležavanju ovog istorijskog događaja,pored lokalne samouprave i ustanova kulture,uključila i mnogobrojna ministarstva Vlade Republike Srbije.

Delegacija prokupačkih potomaka ratnika iz Velikog rata položila je vence na Spomen obeležje u selu Obilić kod Bojnika,mestu gde je 22. febaruara 1917. godine doneta odluka o podizanju ustanka. 

Veličina slova: