Изложен велики асортриман производа
30. јуна 2017.
Уловљен сом капиталац у Топлици
4. јула 2017.
Прикажи све

Вишња је бренд Општине Прокупље


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

vp%20visnja%201 vp%20visnja2

Подизање саборске заставе у Великој Плани код Прокупља означило је почетак 12. Топличког сабора вишњара,који у  оквиру привредно-туристичке манифестације Дани вишње организује Општина Прокупље.

Овој традиционалној манифестацији присуствовали су заменик председника Општине Прокупље и председник Организационог одбора манифестације Дани вишње Мирољуб Пауновић,члан Општинског већа Општине Прокупље Милица Ерић,многобројни произвођачи и откупљивачи вишања и гости из Београда,Панчева,Крушевца,Лесковца,Ниша,Алексинца,Блаца,Куршумлије,Мерошине,Житорађе и других општина са југа Србије.

vp%20visnja55 vpvisnja4

– На територији Општине Прокупље вишња су засађене на површини од 2.500 хектара. Годишње се у просеку овде произведе око 15. 000 тона изузетно квалитетне облачинске вишње,која је тражена на иностраном тржиштУ. Од продаје вишње годишње се заради 20 милиона евра,изјавио је он и додао да са овогодишњом откупном ценом,која се кретала од 70 до 90 динара по килограму,произвођачи могу бити изузетно задовољни,рекао је  Мирољуб Пауновић  и истакао изузетно велики значај вишње за прокупачку општину.

Према његовим речима у наредном периоду неопходно је унапредити производњу и увести нове сдандарде ако се жели опстати и бити конкурентан на тржишту.

– Вишња,црвено благo” постала је бренд Општине Прокупље. Због тога је неопходно да се постојећи засади негују и проширују јер ово воће сада,а то ће бити и у наредном периоду,уз примену нових научних  достигнућа,ће бити изузетно тражено на домаћем и страном тржишту,изјавио је Пауновић додавши да култ производње вишње траба пренети и на наредне генерације.

Домаћин Топличког сабора вишњарабеоградски привредник,родом из Велике Плане,Предраг Јаковљевић захвалио се локалној самоуправи што је свесрдно  помогла да се по 12. пут одржи ова јединствена привредно-туристичка манифестација.

– И ове,као и претходних година Велика Плана је центар Србије где се окупљају најбољи и највећи произвођачи и откупљивачи облачинске вишње. За разлику од прошле године,када је откупна цена износила 30 динара,овогодишњом ценом од 70 до 90 динара сви могу да буду задовољни. Прокупачки воћари су добри пољопривредници и њихове жуљевите руке даноноћно раде на овдашњим пољима,изјавио је Јаковљевић истакавши да у наредном периоду треба посветити велику  пажњу  довођењу потенцијалних инвеститора за изградњу складишних и прерађивачких капацитета.

VP%20VISNJA5%20

И на овом,као и на претходним Саборима,традиционално је наступио пријатељ Топличана,певач изворне народне музике Чеда Марковић.

vp%20visnja%206(1) vp%20visnja%207

– Топлички сабор вишњара са својим садржајним  и квалитетним програмом издваја се од сличних манифестација широм Србије,којима сам присуствовао. Својим наступом и изворним песмама настојим да многобројним посетиоцима покажем  лепоту свих крајева Србије кроз песме које се певају вековима,рекао је Марковић.

У културном делу програма учествовала је и певачица Данка Стоиљковић,Чеда Марковић,трубачи Миљана Аметовића и форклор КУД-а Абрашевић Дома културе из Прокупља.         

Величина слова: