Концерт ученика Музичке школе
6. јуна 2017.
Нови роман Сибина Шовића
8. јуна 2017.
Прикажи све

Задруге су у интересу пољопривредника


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Програмом подршке у спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије кроз учешће државе у економско-финансијским подстицајима планирана је додела средства за формирање нових и инвестиционе пројекте постојећих задруга у Нишавском,Топличком,Јабланичком,Пиротском и Пчињском управном округу.

polj_%20zadruge

За формирање нове задруге планирани максимални износ средстава износи  6.250.000 динара,а подстицаји за реализацију пројеката постојећих задруга 12.500.000 динара.

– Право на доделу бесповратних подстицајних средстава имају групе индивидуалних регистрованих пољопривредних газдинстава који желе да формирају земљорадничку задругу које за то имају подршку локалне самоуправе,рекла је саветодавац у Пољопривредно стручкој служби Прокупље Душка Петровић и додала да је програмом мера подршке развоја задругарства прецизирано у које сврхе се могу утрошити додељена средства.

Према њеним речима задруге додељена средства могу искористити за набавку животиња ради повећања основног стада,набавку опреме за унапређење квалитета и капацитета фарми за производњу млека и меса,куповину вишегодишњих засада за проширење површина под биљном производњом,набавку опреме и пољопривредних машина за повећање производње и повећање квалитета воћа,поврћа и других производа.

Бесповратна средстава не могу се употребити за покривање трошкова дуговања из претходног периода и трајна обртна средства,изјавила је она истакавши да је искључиво у интересу пољопривредника да се организују у задруге како би равноправно са купцима својих производа наступили на тржишту.

– У формирању задруга и удружења пољопривредника саветодавци у прокупачкој ПСС ће заинтересованим регистрованим газдинствима пружити сву неопходну помоћ,истакла је Петровић.

  

Величина слова: