Нема прекида у раду Народне кухиње
5. октобра 2016.
На старту рутинска победа
7. октобра 2016.
Прикажи све

Задруге су у интересу пољопривредника


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

zadruge1 zadruge%202

У организацији Одељења за пољопривреду Општине Прокупље, у селима Туларе и Велика Плана одржане су јавне трибине на којима су председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић са сарадницима и заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић пољопривредницима говорили о примени новог Закона о земљорадничким задругама,где су истакли да је у интересу самих пољопривредика да се ради унапређења производње и опстанка на домаћем и иностраном тржишту организују у земљорадничке задруге.

– Као појединачно пољопривредно газдинство своје економске интересе пољопривредник ће много теже остварити на пробирљивом тржишту. Због тога је неопходна боља организованост самих произвођача. За пољопривреднике најбољи вид организовања су земљорадничке задруге,рекао је Михаиловић и додао да је процедура за формирање задруга,за разлику од ранијег периода,сада много једноставнија и лакша.

zadruge%203

Он је истакао да ће Задружни савез Србије свима који желе да формирају задругу пружити све видове помоћи за регистрацију и почетак рада.

Заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић пољопривреднике је информисао о мерама које локална самоуправа предузима ради унапређења и развоја пољопривредне производње.

На трибинама је изнесен и податак да у четири општине Топличког управног округа функционише шест земљорадничких задруга,које су прошле године имале укупан приход од четири милиона евра. Од некадашњих десетак задруга,у општини Прокупље тренутно ради само једна.

– На територији прокупачке општине скоро 70 одсто становништва се бави примарном пољопривредном производњом. И поред финансијских проблема,ове године издвојено је пет милиона динара у Општински фонд за развој и унапређење пољопривредне производње,што је за три милиона више у односу на прошлу годину,истакао је он и додао да је на последњој седници Скупштине општине донета Одлука о изради Стратегије руралног развоја општине Прокупље за период од 2017. до 2027. године.    

Величина слова: