Делегација Министарства културе у Прокупљу
18. фебруара 2017.
Премијера „Удовичког кола“ у Дому културе
21. фебруара 2017.
Прикажи све

Залагање за очување културне баштине


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

poseta%20mk%201

Представници Министарства културе и информисања,помоћник министра у сектору за заштиту културног наслеђа,Александра Фулгоси и самостални саветник Марко Деспотовић,који у Прокупљу бораве поводом обележавања стогодишњице Топличког устанка,данас су  заједно са већницом за културу Милицом Ерић посетили установе културе у Прокупљу. Током обиласка Историјског архива „Топлица“,Народне библиотеке „Раде Драинац“,Дома културе „Радивој Увалић  Бата“ и Народног музеја Топлице,гости из Владе Републике Србије упознали су се са радом ових установа. Представнике Министарства културе и информисања примио је и председник Општине Прокупље Александар Симоновић. 

posetamk2 posetamk4

– Након обиласка свих установа културе у Прокупљу,обузети смо утисцима о великом труду и напору који културни посланици у овом граду улажу,како у очување културне баштине,тако и у томе да обезбеде својим грађанима  квалитетне културне садржаје. Посебно смо импресионирани Архивом који је  корак по корак постигао такве резултате да може да обезбеди  делатност на највишем нивоу и највиших професионалних стандарда. У Народном музеју разгледали смо нову  сталну поставку посвећену Топличком устанку,која је таква да представља једну атракцију за савременог човека,и на један јасан начин говори  о овом изузетно важном периоду наше историје. Посебно ме занима како ће млади реаговати на ову поставку  јер је оваква интерпретацаја културног наслеђа њима и највише намењена,истакла је Александра Фулгоси.

 Према њеним речима,Музеј у Прокупљу је један од најактивнијих музеја овог комплексног типа,који има  веома богате збирке.

posetamk3 posetamk5

– Нама је и од раније познат рад овог  музеја,тако  да смо сагледали и неке  потребе које се тичу  додатних инвестиционих улагања ,како би ова зграда постигла највише стандарде музеологије. Што се тиче Библиотеке,такође смо уверени да читав колектив на челу са директором улаже велике напоре и да су веома орјентисани ка томе да обезбеде најквалитетнији књижевни фонд за своје чланове,али су услови за рад ове установе неодговарајући,што је проблем који треба сви заједно да решавамо. Видели смо и нову зграду Дома културе,знамо да је процес изградње трајао веома дуго,тако да очекујемо да ће ова зграда унети живост и подићи стандард културног живота у Прокупљу,казала је помоћник министра Александра Фулгоси.  

  

Величина слова: